Polska i Świat

Styczeń 18, 2011

Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze

Kładka pieszo-rowerowa Lent – Tabor w Mariborze autorstwa Biura Projektów Lewicki Łatak. Projekt zdobył I nagrodę w konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego.
Kładka pieszo-rowerowa Lent – Tabor w Mariborze autorstwa Biura Projektów Lewicki Łatak. Projekt zdobył I nagrodę w konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego.

Projekt ten zdobył I nagrodę w konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego. Autorem pracy jest Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Według opinii jury, nagrodę przyznano za innowacyjną formę będącą wynikiem inżynieryjnych założeń, która przekłada się na dominantę niekonkurującą z sylwetą miasta.

Opis autorski projektu

Kładka pieszo-rowerowa Lent – Tabor jest przedłużeniem nad rzeką ulic i przejść w tkance miejskiej. Ponieważ most jest czymś więcej niż geometrią na płaszczyźnie, podlega działaniu sił przyrody, musi spełnić oczekiwania użytkowe, staje się również miejską rzeźbą – podjęto poszukiwania w trzecim wymiarze.

Koncepcja projektu

W pierwszym kroku konceptualnej pracy, płaskiemu paskowi (z wydzieloną częścią rowerową i pieszą) nadano pewną grubość i umieszczono nad wodą, opierając końcami na brzegach rzeki. Następnie obrócono wokół osi podłużnej tak, że część piesza znalazła się nad rowerową. Później rozsunięto je względem siebie w pionie, by zwiększyć wysokość przekroju, a co za tym idzie jego nośność i sztywność. W kolejnym kroku przekręcono (w poziomie) górną, pieszą część wokół pionowej osi kładki, co rozwiązało problemy dynamiczne, eliminując lock-in effect.

Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Schematy - kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Materiał konstrukcyjny

Dla tak powstałego modelu, jako materiał konstrukcyjny, wybrano stal, która ma największą sztywność (zarówno bezwzględną, jak i w relacji do ciężaru własnego), trwałość i stabilność, czyli niezmienność właściwości fizycznych w czasie użytkowania oraz drewno – jako okładzinę, która daje przyjemność w dotyku, utrzymuje stałą temperaturę, chroni konstrukcję przed uszkodzeniami mechanicznymi i wpływem słońca (nagrzewanie, promieniowanie ultrafioletowe). W efekcie powstał ustrój konstrukcyjny złożony z dwu współpracujących ze sobą belek o przekroju skrzynkowym – stalowych z wierzchnią warstwą drewnianą.

Podwójna funkcja obiektu

Funkcjonalnie, kładka złożona jest z dwu części: dolnej dla rowerzystów oraz górnej dla pieszych. Obie (każda o szerokości 2m i nachyleniu nieprzekraczającym 6%) dostępne są z poziomu bulwarów. Całe przęsło wznosi się ponad poziom „wody stuletniej”, a na szerokości ponad 40m zapewniona została wysokość żeglowna (3,6m powyżej średniego poziomu wody).

Zarówno piesza, jak i rowerowa część są oświetlone oprawami LED, umieszczonymi w barierkach, w których poprowadzone jest również zasilanie. Odprowadzenie wody odbywa się poniżej pochwytu – w stalowych rynnach, nie wystających poza obrys przekroju oraz, korzystając ze spadków na kładce, pod jej posadzką.

Kładka, będąc kontynuacją ulic i ścieżek starej części Mariboru, przy nadbrzeżach łączy się z bulwarami – stosunkowo szerokim po stronie Lent, gdzie wykorzystuje rozrzeźbienie linii brzegowej przed Domem Starego Wina oraz węższym po stronie dzielnicy Tabor, gdzie trafia na niewielki plac. Po jednej i drugiej stronie rzeki zachowane są fragmenty przyczółków starego mostu, włączone do kompozycji kładki.

Zgodnie z zamierzeniami, tak zdefiniowana forma nie zmieni swego wyrazu również po planowanej przebudowie bulwarów Dravy.

Plansza 1. Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.
Plansza 2. Kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.
Miasto i kładka pieszo-rowerowa Lent-Tabor w Mariborze. Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak.

Autorzy projektu:

 

  • Kazimierz Łatak,
  • Piotr Lewicki.

 

Współpraca autorska:

 

  • Mateusz Manecki,
  • Karol Ciepliński
  • Henryk Ciurej – obliczenia konstrukcyjne
  • Dominik Darasz - wizualizacje

----------------------------

O konkursie o Nagrodę im. Macieja Nowickiego

Celem konkursu o Nagrodę im. Macieja Nowickiego jest zwiększenie zainteresowania polskich architektów problemem innowacyjności w architekturze.
Poszukiwanie nowych sposobów kształtowania przestrzeni charakteryzującej się wysoką jakością i walorami estetycznymi, potrzeba ochrony środowiska, rozwijania i wdrażania w budownictwie oraz w architekturze technologii i materiałów przyjaznych człowiekowi stają się niezbędnymi warunkami uwrażliwienia odbiorców i użytkowników architektury na jej jakość oraz edukacyjną i wychowawczą rolę.

Zamierzeniem organizatorów jest, by nagroda przyznawana corocznie, promowała dokonania polskich architektów w każdorazowo ustalanych szczegółowo przez organizatorów konkursu dziedzinach ich pracy zawodowej. Nagradzane są prace wnoszące istotny wkład w rozwój kultury architektonicznej i promujące polską myśl architektonicznąna świecie.

Źródło: Biuro Projektów Lewicki Łatak

Tagi: kładka pieszo-rowerowa architektura urbanistyka

Komentarze

JAko

Dodano: Piątek, 21 Styczeń 2011, 11:20, Autor: Laczika

Jako rowerzysta - nie lubię kiedy piesi kręcą mi się pod kołami.. rozdzielenie jest dobrym pomysłem. Czy zawsze musimy patrzeć przez pryzmat ekonomiczny - mnie się podoba takie rozwiązanie :)

przerost formy?

Dodano: Czwartek, 20 Styczeń 2011, 12:45, Autor: jurasoo

Bardzo podoba mi się forma kładki, jednak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że rozdział ciągu pieszego z rowerowym jest wymuszony i trochę na siłę uzasadniający potrzebę zrobienia "dwóch nitek", dla osiągnięcia modnego efektu połamania. Przecież bez problemu rowerzyści mogliby jeździć obok pieszych na jednej kładce. Z pewnością byłoby to rozwiązanie tańsze i być może wcale nie nie gorsze.

Domy jednorodzinne

Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021
Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021

Wasze realizacje

półki, półki na wymiar, półki bez widocznych wsporników, półki nad biurko
Cellaio - bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok. 100 kg/mb) półki na książki lub dokumenty. Nr pro...
Maj 13, 2022
Trzy kąty w jedmym mieszkaniu. Półki na książki i ścianka telewizyjna w salonie.
Kwiecień 18, 2022

Materiały budowlane

      Kolor odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym życiu. Ma ogromny wpływ na nas...
Kwiecień 28, 2022
    Bardzo często pomieszczenia na poddaszu posiadają okna dachowe, przez które wlewa...
Kwiecień 28, 2022

Konkursy

Konkurs „Obiekt Roku w Systemach Aluprof” adresowany jest do pracowni architektonicznych i samodzielnych architektów, w których projektach wykorzystano systemy firmy Aluprof. Ideą konkursu jest wyr...
Maj 24, 2022
The monumental structure of the Silos, located in Buenos Aires on the Eastern side of Puerto Madero, is one of the few port constructions that persist in the neighbourhood and the only one that has...
Kwiecień 28, 2022