Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Małopolski Ogród Sztuki

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

Projekt, niedawno oddany do użytku, wyróżniony został Nagrodą im. Prof. Janusza Bogdanowskiego za najlepszy obiekt architektoniczny Krakowa 2012. Oficjalne uroczyste otwarcie nastąpi 19 października 2012 roku.

fot.: © Krzysztof Ingarden

Gmach MOS powstał w oparciu o projekt wyłoniony w konkursie architektonicznym SARP w 2005 roku. Inicjatywa stworzenia nowej placówki kulturalnej w Krakowie wysunięta została rok wcześniej przez Krzysztofa Orzechowskiego, dyrektora Teatru im. J.Słowackiego i Janusza Sepioła, ówczesnego marszałka województwa. Na to, aż zostanie zrealizowana, trzeba było czekać osiem lat. Budowa ruszyła w 2010 roku i właśnie się zakończyła. Nieprzypadkowo budynek powstał w pobliżu uczęszczanej przez studentów i krakowian ulicy Karmelickiej, naprzeciw nowego gmachu Biblioteki Wojewódzkiej, co zapewnić ma jego płynne włączenie w miejski krwiobieg.

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

Idea projektu

MOS wprowadził ład do starych podwórek i zniszczonych budynków przy ul. Rajskiej i Szujskiego. Punktem wyjścia w jego projekcie była wielofunkcyjna sala, którą wpisano w obrys starej XIX-wiecznej hali ujeżdżalni koni, użytkowanej w końcowych latach istnienia jako zaplecze magazynowe i warsztatowe Teatru im. J. Słowackiego w Krakowie.

Sam autor - architekt Krzysztof Ingarden (współpraca Jacek Ewy) - stwierdza, że forma budynku jest grą kontekstów pomiędzy „mimesis a abstrakcją”, mieszczącą się jednocześnie blisko nurtu architektonicznego szeroko definiowanego przez Kennetha Framptona jako Regionalizm Krytyczny.

W praktyce oznacza to, że budynek nie jest symulakrą kontekstu, ale czerpie inspiracje z kodu form kontekstu poprzez nawiązanie do geometrii dachów i materiału obiektów sąsiednich, które wykorzystane zostały w geometrycznej kompozycjach elewacji. Budynek wpisuje się precyzyjnie w skalę otoczenia poprzez utrzymanie linii dachu i podziałów elewacyjnych zgodnie z przebiegiem i kompozycją ścian sąsiednich budynków.

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

Funkcja obiektu

Małopolski Ogród Sztuki, będzie skrzyżowaniem dwóch instytucji: Teatru im. Juliusza Słowackiego i Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej. W skrzydle od ul. Szujskiego powstała nowoczesna mediateka-arteteka, gromadząca multimedialne zasoby książek i muzyki. Natomiast od ul. Rajskiej funkcjonować będzie teatr - powstała tam wielofunkcyjna sala widowiskowa. Charakterystyczny element głównej sali to olbrzymi świetlik, wyposażony w automatycznie zasuwane żaluzje. W nowej sali realizującej funkcje teatru i studio, sali konferencyjnej, koncertowej i bankietowo-wystawowej, znajdują się rozsuwane estrady na 300 osób. Nad głowami, pod stalowym stropem inspirowanym starymi dźwigarami dawnej ujeżdżalni, przymocowane do punktowych wyciągarek wiszą najnowocześniejsze urządzenia techniczne. Będą mogły odbywać się tam spektakle, koncerty, wystawy, seanse filmowe, sympozja, konferencje, aukcje sztuki, pokazy mody itp. W sumie na powierzchni 4,2 tys. m kw. zmieściła się sala teatralna oraz kameralna sala kinowa na 98 miejsc, kawiarnia oraz pomieszczenia, w których można będzie organizować zajęcia edukacyjne związane ze sztuką.

Cała budowla wraz z wyposażeniem sceno-technicznym pochłonęła około 47 mln zł (projekt współfinansowany ze środków UE w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013).

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

Laureat Nagrody im. prof. Janusza Bogdanowskiego

Za wyczulony słuch przestrzenny prowadzący do kreacji budynku ikony, która nie ulega wpływom współczesnej mody architektonicznej, jeszcze przed oficjalnym otwarciem, obiekt otrzymał Nagrodę im. prof. Janusza Bogdanowskiego (2012), premiującą szczególne osiągnięcia w kształtowaniu dzieł architektury krajobrazu.

Krzysztof Bień, architekt, członek jury Nagrody im.J.Bogdanowskiego, uzasadniając werdykt stwierdził, że (…)Takt i wyczucie miejsca, użycie właściwych materiałów budowlanych oraz poszanowanie zastanej architektury – wszystko to przyczyniło się do uporządkowania zaniedbanych dawniej ulic Rajskiej i Szujskiego, wzbogaciło zastaną przestrzeń miejską i - mam taką nadzieję a nawet pewność, że miejsce to stanie się jeszcze jedną ikoną Krakowa.

Informacje o projekcie

  • Architektura: Ingarden & Ewý Architekci
  • Autor: dr arch.Krzysztof Ingarden
  • Współpraca autorska: arch. Jacek Ewý
  • Zespół IEA: architekci – Piotr Urbanowicz, Sebastian Machaj, Agata Staniucha, Piotr Hojda, (w latach 2005-2011: Sylwia Gowin, Jakub Wagner, Bartosz Haduch, Bogdan Blady, Maciej Szromik, Anna Kula, Marta Brańska, Piotr Kita, Krzysztof Stępniak)
  • Współpraca: biuro K3 – architekci Piotr Chuchacz, Benedykt Bury, Rafał Chowaniec
  • Architektura wnętrz: Ingarden & Ewý Architekci oraz Pracownia S.C., Agnieszka Cwynar- Łaska, Marta Spodar
  • Akustyka: Inter-Eko Sp. z o.o., Jan Adamczyk, Lesław Stryczniewicz, Dorota Szałyga
  • Technologia sceny: Przedsiębiorstwo Projektowo-Usługowe „OTO”, Tomasz Ostrowski, Zbigniew Kośka
  • Konstrukcja: GSBK Biuro Konstrukcyjne – Mariusz Szefer, Jarosław Zdeb. Samsoor Shaheed
  • Instalacje: TW Engineers Sp. Z o.o., Tadeusz Wołek, Monika Pantoł, Maria Eustachiewicz
  • Instalacje elektryczne: ES-System - Jan Wachacki, Paweł Bugno, Bożena Paluchowska
  • Projekt drogowy: Altrans, Stanisław Albricht, Ewa Dudek,
  • Projekt zieleni: Land Arch – Karolina Bober, Małgorzata Tujko
  • Rzeczoznawca p-poż: Janusz Siata
  • Inwestor: Teatr im. Julisza Słowackiego w Krakowie
  • Inwestor zastępczy: Lider: OTS-IP Sp. z o.o. Kraków;
  • Partner: Dom Inżynierski PROMIS SA, Szczecin
  • Gen. wykonawca: PBO Skobud Sp. z o.o., Żywiec

Dane obiektu

  • Powierzchnia zabudowy: 1 579,3m2
  • Powierzchnia użytkowa: 4330,76 m²
  • Sala wielofunkcyjna: 299 miejsc
  • Sala kinowa: 78 miejsc
  • Projekt konkursowy: 2005 (I Nagroda w Konkursie SARP)
  • Projekt: 2005-2008
  • Realizacja: 2010-2012
  • Otwarcie: 10/2012

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

fot.: © Krzysztof Ingarden

Dodano: 24/09/2012, Zmodyfikowano: 24/09/2012
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

Wykonanie wystawy stałej i zakup wyposażenia na potrzeby Muzeum Pamięci Sybiru

[14/01/2019]

Przedmiotem konkursu jest autorskie, twórcze opracowanie koncepcji projektowej instalacji artystycznej "Ludzie z lodu" w ramach wystawy stałej Muzeum Pamięci Sybiru. Wystawa zlokalizowana zostanie... więcej

Moc piękna architektury Europy Środkowo-Wschodniej. Weź udział w międzynarodowym konkursie!

[24/12/2018]

„Moc piękna architektury” – to hasło konkursu „Zmień wizję w projekt”, do którego zapraszamy architektów i pracownie architektoniczne z krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Łączna pula nagród to 16 0... więcej

Re: Inteligentny dom -...

[17/01/2019]

Dzisiaj jest naprawdę wiele ciekawych rozwiązań. Dlatego trzeba wszystko sobie dobrze przemyśleć. Przykładowo coraz więcej ludzi decyduje się korzystać z energii słońca do oświetlania domu itd. Pan... więcej

Re: Aranżacja wnętrz

[17/01/2019]

Od dłuższego czasu planuje remont kuchnii i szukam ciekawych ofert na internecie. Moja siostra poleciła mi strone https://duka.com/pl/agd/nawilzacze-powietrza, poniewaz uważa iż mają oni najlepsza... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×