I Nagroda - wizualizacja projektu Biura Projektów Budownictwa Ogólnego BUDOPOL S.A.

Polska i Świat

Luty 26, 2008

Matecznik - Mazowsze

Przedmiotem konkursu było opracowanie koncepcji architektoniczo-urbanistycznej oraz projektu budowlanego multifunkcyjnej Sali Widowiskowo-Edukacyjnej wraz z salami prób, muzeum polskich kostiumów regionalnych, salami zajęć dla warsztatów twórczych wraz z centrum informatyczno-dokumentacyjnym i niezbędnym zapleczem technicznym i sanitarnym.

Organizatorzy przyjęli następujące kryteria oceny prac:
* Funkcjonalność obiektu i spełnienie zadanego programu;
* Jakość kompozycji architektonicznej i dobór odpowiedniej formy obiektu do jego treści;
* Jakość kompozycji przestrzennej w istniejącym otoczeniu;
* Nowatorwstwo i oryginalność rozwiązań;
* Walory eksploatacyjne obiektu;
* Ekonomika rozwiązań i racjonalny koszt realizacji;
* Nawiązanie do architektury istniejących obiektów;
* Cena opracowania projektu budowlanego.
Sąd konkurskowy przyznał tylko pierwsze i trzecie miejsce. Spośród zgłoszonych prac, wygral projekt Biura Projektów Budownictwa Ogólnego BUDOPOL S.A. z Warszawy (nagroda 10000 zł + zlecenie na projekt), a trzecie miejsce zajęła pracownia An Archi Group z Gliwic (nagroda 4000zł).
Nienagrodzone prace zespołów projektowych UNIMED, Kulczyński Architekt Sp. Z o.o oraz Płaskowicki + Partnerzy Architekci otrzymali po 2000zł.
Poniżej prezentujemy nagrodzone oraz wyróżnione prace.

Nagroda I. Projekt Biura Projektów Budownictwa Ogólnego BUDOPOL S.A.

Autorzy projektu (Lech i Waldemar Hinc)

zaprojektowali obiekt w kształcie wydłużonego prostokąta, usytuowanego na środku działki, z racji istniejącej zieleni na jej obrzeżu. (...)
Koncepcja przyjęła podział obiektu na poszczególne bryły funkcjonalne i gabarytowe podkreślone kolorem dla uzyskania drobniejszej skali. Całość ma być ryzalitowana, co optycznie dzieli bryłę i tworzy nawiązania do istniejących obiektów Inwestora. Przeszklona elewacja frontowa została zaakcentowana wejściem głównym, nad którym usytuowano balkon.


Elewacja północna przewiduje duże otwarcie tyłu sceny, umożliwiające koncerty plenerowe. Wejście główne do usytuowanego centralnie foyer zaproponowano przez hall kasowy. W prawym narożniku od wejścia głównego znajdować się będzie okrągła klatka prowadząca na piętro. Zaprojektowano tam powierzchnię muzealną i wejścia na widownię.

Nagroda III. Projekt An Archi Group Kacprowicz Kacprowicz Zadorożny Odziomek.
Laureaci trzeciej nagrody – pracownia An Archi Group - założyli, że głównym celem jest stworzenie nowego symbolu przestrzennego jako loga identyfikującego zespół Mazowsze i jego działalność. Nowa sala widowiskowa będąca formalnym zapisem wirującej spódnicy
tańczących oraz falujące zadaszenie (przestrzenny zapis ruchu, wirowania) razem z zielenią mają odzwierciedlać nowoczesne podejście do tradycji.
Proponowana architektura ma przedstawiać nowoczesne podejście do tradycji związanych z Mazowszem. Użyte środki wyrazu odwołują się do symbolów i charakteru zespołu Mazowsze.


Najważniejsza część - obiektu - sala widowiskowa opleciona jest 'spódnicą' - drewnianą 'powłoką' ażurową , która swą formą ma stanowić nowe logo dla Mazowsza. Inspiracją dla jej wirującej eliptycznej formy były wirujące spódnice tańczących. Ażur formy odwołuje się także w pewien sposób do pasów na tradycyjnych spódnicach regionalnych.

Cały kompleks przekryty jest falującym dachem, częściowo przeszklonym, doświetlającym foyer oraz rampę. Inspiracją dla formy dachu było wirowanie w tańcu, ruch, powiewające włosy.
Strefa wejściowa oraz foyer daje możliwość podziwiania sali widowiskowej, a przez swą formę zaprasza również do wejścia do muzeum i zobaczenia przeszklonych pracowni.

Pozostałe projekty:


Projekt Kulczyński Architekt Sp. z o.o.
autorzy: mgr inż. arch. Bogdan Kulczyński, mgr inż. arch. Andrzej Fogtt
współpraca: student arch. Krzysztof Grzesiak

Projekt Płaskowicki + Partnerzy Architekci

W artykule wykorzystano fragmenty opisów oraz materiały otrzymane od Autorów projektów. Wszystkie ilustracje są chronione prawem autorskim, zabronione jest ich wykorzystywanie, powielanie, kopiowanie bez pisemnej zgody autorów.

Autorzy:
Michał Pierzchalski

Tagi: projekt wizualizajca konkurs architektoniczny

Domy jednorodzinne

Realizowany projekt domu pod Warszawą skupia się na malowniczym otoczeniu, które stanowi najwięks...
Lipiec 25, 2019
Projekt futurystyczny i minimalistyczny rezydencji z basenem na Śląsku.
Lipiec 13, 2019

Wasze realizacje

Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019
Miło nam, iż Inwestor będący pod wrażeniem zrealizowanego już przez naszą pracownię projektu domu...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019
H+H Silikaty - A - produkty o podwyższonej izolacji akustycznej
A Produkty o podwyższonej izolacji akustycznej.H+H Silikaty A to wyroby wapienno-piaskowe stosowa...
Kwiecień 2, 2019

Konkursy

Coláiste Ailígh, Letterkenny (Ireland) Medal Winner 2017 - McGarry Ní Éanaigh Architects, Ireland Photo Credit Richard Hatch
Organised by the UIA Architecture for All Work Programme, the Friendly and Inclusive Spaces Awards were established to promote inspiring buildings and sites that have created socially sustainable e...
Lipiec 30, 2019
Zamawiający oczekuje twórczego i innowacyjnego podejścia do rozwiązań przestrzenno-funkcjonalno-użytkowych obszaru objętego konkursem w ramach stworzenia przyjaznej miejskiej przestrzeni o różnorod...
Lipiec 30, 2019