Polska i Świat

Styczeń 20, 2014

Mediateka w Płocku – I nagroda

Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor:  eM4.Pracownia Architektury.Brataniec
Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Projekt autorstwa eM4.Pracownia Architektury.Brataniec zdobył I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektonicznej budynku mediateki Książnicy Płockiej przy ulicy Miodowej w Płocku.

Kompozycja urbanistyczna

Ze względu na ważną pozycję urbanistyczną, obiekt mediateki zaprojektowano jako charakterystyczną trójkątną formę, ukształtowaną przez główne kierunki urbanistyczne – sąsiadującą ulicę Miodową, obiekty Politechniki Warszawskiej i planowany prostopadły względem działki ciąg dla pieszych.

Forma ta ma także swoje odniesienia metaforyczne wpisując mediatekę w kontekst kulturowy miejsca położonego pomiędzy zabudową miejską, doliną rzeki Brzeźnicy i terenami zakładów petrochemicznych.

Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Architektura Mediateki

Jest to dwukondygnacyjna prosta bryła, która dobrze koresponduje z otaczającą zabudową. Budując przestrzeń wewnętrzną obiektu wyróżniono bryłę modułu sal konferencyjnych oraz bryłę modułu pomieszczeń służebnych, które zawierają pomiędzy otwartą przestrzeń holu i wypożyczalni. Poszczególne bryły tworzą jednak całość otwartą na plac wejściowy i ogród.

Istotnym elementem kompozycji architektonicznej jest dach, który choć niewidoczny z poziomu człowieka integruje przez swą konstrukcję przestrzenie wewnętrzne i przyległe zewnętrzne, a przez świetliki dachowe wprowadza do wnętrza światło.

Dopełnienie przestrzeni wewnętrznych mediateki stanowią zewnętrzne przestrzenie placu wejściowego i ogrodu. Plac wejściowy z podcieniem wejścia od strony południowo-wschodniej będzie stanowić miejsce spotkań z możliwością wykorzystania go do organizacji imprez masowych.

Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Rozwiązania funkcjonalne budynku

Obiekt budują dwie zasadnicze bryły zamykające przestrzeń ogólną, na którą składa się hol i wypożyczalnia zbiorów bibliotecznych, przenikające się swobodnie nawzajem i bez wyraźnej granicy, co pozwoli w trakcie użytkowania lepiej wykorzystać je na organizację imprez, wystaw, spotkań tematycznych i zajęć.

Przy hallu zorganizowano niewielkie miejsce na kawiarnię oraz niewielką szatnię wraz z zapleczem sanitarnym. Z części tej można wyjść na antresolę na której zaprojektowano multicentrum wraz ze zbiorami, wyposażone w stanowiska komputerowe przystosowane do organizacji zajęć z młodzieżą. Część ta została połączona z modułem administracyjnym w celu ułatwienia pracy obsłudze zbiorów.

W części środkowej przestrzeni ogólnodostępnej znalazła się wypożyczalnia wraz z magazynami podręcznymi połączona z głównym magazynem znajdującym się na piętrze. Tutaj zlokalizowano również trezor wrzutowy.

Dalej przestrzeń otwiera się na zbiory biblioteczne, które można kształtować swobodnie pod względem wyposażenia i ilości oraz ogród stanowiący naturalne jej przedłużenie (taras zewnętrzny). W części zbiorów znalazło się zamknięte pomieszczenie komputerowe na 14 stanowisk, pomieszczenie cichej pracy na 8 stanowisk oraz dział dziecięcy z zasobami skierowanymi do dzieci umożliwiający organizację zajęć skierowanych do tej grupy wiekowej, bez zakłócania spokoju innym użytkownikom mediateki.

Moduł konferencyjno - widowiskowy zlokalizowany na parterze obok hallu - foyer głównego składa się z sali multimedialnej dzielonej na dwie niezależne części w celu organizacji równoległych zajęć i imprez. Do sal od strony zewnętrznej przylega zespół zaplecza wraz z salą umożliwiającą prowadzenie zajęć warsztatowych. Zaplecze zostało zaprojektowane jako pomieszczenia dostępne zarówno z wnętrza obiektu jak i bezpośrednio z jego zewnętrznej strony.

Zgodnie z zaleceniami konkursowymi część administracyjno-biurowa wraz z głównymi zbiorami znalazła się na piętrze obiektu. Powiązano ją przestrzennie bezpośredno z salą wypożyczeń na parterze otwartą antresolą. Uzyskano w ten sposób niemal w pełni transparentny, otwarty i przyjazny funkcjonalnie obiekt mediateki.

Plansza 1 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec
Plansza 2 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec
Plansza 3 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec
Plansza 4 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec
Plansza 5 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec
Plansza 6 / Projekt Mediateki w Płocku – I nagroda w konkursie architektonicznym, autor: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec

Skład zespołu autorskiego

  • arch. Marcin Brataniec
  • arch. Urszula Forczek-Brataniec
  • arch. Maciej Gozdecki
  • arch. Damian Mierzwa
  • wizualizacje: arch.Jakub Marchwiany

www.em4.pl

Tagi: konkurs nagroda mediateka budynki

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Konkursy

Plac Kossaka ma stanowić reprezentacyjną przestrzeń publiczną jako wnętrze urbanistyczne posiadające wgląd w najbardziej reprezentatywne osie i panoramy widokowe Krakowa w tym na Wawel, Bulwary Wiś...
Wrzesień 1, 2021
Celem Konkursu jest uzyskanie inspirujących rozwiązań funkcjonalnych i przestrzennych adekwatnych do oczekiwań, odzwierciedlających ambicje i tradycję Gdyni jako miasta nowoczesnego, którego mies...
Sierpień 28, 2021