Polska i Świat

Styczeń 29, 2010

Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna we Wrocławiu

Koncepcja urbanistyczno - architektoniczna przebudowy i rozbudowy budynku wydziałów zamiejscowych Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie - KKM Kozień Architekci
Koncepcja urbanistyczno - architektoniczna przebudowy i rozbudowy budynku wydziałów zamiejscowych Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie - KKM Kozień Architekci

Ideą projektu jest zachowując elementy pierwotnej formy obiektu w sposób widoczny zaznaczyć ingerencje architektoniczno-urbanistyczne wprowadzając od strony wschodniej nowy obiekt dydaktyczny z przestrzennym związaniem z istniejącym obiektem „nałożonym” traktem pomieszczeń administracji i nadbudową wieży scenicznej.

Jest to próba uzyskania jednorodnie kompozycyjnie ujętej formy przestrzennej. Jest też nawiązaniem do zasady kompozycji urbanistycznej stworzenia więzi między wspomnieniem epoki miniowej ze współczesnością, powiązania istniejącej materii z nowym układem przestrzennym.

 

Projekt zdobył I nagrodę w Konkursie na koncepcję urbanistyczno- architektoniczną przebudowy i rozbudowy budynku wydziałów zamiejscowych Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu

Wejście główne; Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna w Krakowie; KKM Kozień Architekci

Autorem projektu jest pracownia KKM Kozień Architekci w tym zespół autorski:

  • dr arch. Marek Kozień
  • dr arch. Magdalena Kozień
  • arch. Katarzyna Kozień-Baczkowska.

Współpraca:

  • arch. Małgorzata Szewczyk
  • arch. Magdalena Habrat
  • arch. Wojciech Miętka
  • arch. Michał Rączka

Wejście główne; Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna w Krakowie; KKM Kozień Architekci

Koncepcja architektoniczna projektowanej rozbudowy i modernizacji (fragment opisu autorskiego)


Opis rozwiązań funkcjonalnych

Budynek PWST we Wrocławiu rozwiązano jako obiekt podpiwniczony (jeden poziom użytkowy z zagłębieniami w strefie technologii zapadni sceny i proscenium ) i budynki dwukondygnacyjne (poza salami istniejącymi ) oraz trój kondygnacyjnym w strefie traktu nowo projektowanego .

Dostępność obiektu dla ruchu pieszego zapewniono poprzez wejście główne od strony ul. Braniborskiej oraz wejściem dodatkowym od strony ul. Legnickiej. Wejścia techniczne, dostawcze od strony zachodniej.

Wejście główne prowadzi do holu stanowiącego szkolną „agorę” podzieloną na część szatniową z wejściami do sal teatralnych i bufetu oraz na część szkolną z salami zajęć praktycznych i salą ruchową.. W stronę holu z naturalnym oświetleniem górnym otwarto ciągi komunikacji wewnętrznej uzyskując efekt wieloplanowości przestrzeni w obrębie ścian bocznych. Na poziomie pierwszego piętra zlokalizowano biura promocji i organizacji widowni, bibliotekę a w części szkolnej pomieszczenia socjalne dla studentów z szafkami. W holu wejściowym znajduje się również portiernia z ochroną oraz kasa dzienna i wieczorowa.

Strefy funkcjonalne

  • Budynek istniejący

Budynek istniejący wraz z zabudowanym dziedzińcem stanowi obiekt w istocie trzech zespolonych zapleczem scenicznym i magazynowym sal teatralnych. Mając na względzie niedawno poniesione nakłady inwestycyjne w obiekcie wprowadzono jedynie niewielkie korekty układu rozmieszczenia i wykorzystania pomieszczeń przy całkowitej wymianie wyposażenia technologicznego i instalacyjnego.
Istniejące sale zajęć praktycznych w poziomie przyziemia proponuje się zamienić na sale zajęć teoretycznych . W trakcie pomieszczeń od strony ul.Legnickiej na poziomie 1-go pietra zlokalizowano dekoratornie powiązaną windą towarową z poziomem scenicznym oraz magazynowym w poziomie piwnicznym. Na poziomie parteru zapewniono miejsce dla obsługi sceny oraz bufetu z dostępem dla konsumentów z zewnątrz.

  • Budynek dydaktyczny

Budynek grupuje sale zajęć praktycznych ( poza jedną istniejącą w trakcie od ul.Braniborskiej ) oraz salę ruchową wraz z zespołami pomieszczeń socjalnych dla studentów , przebieralniami dla sali ruchowej, zespół pomieszczeń studia nagraniowego dającego możliwość kontaktu bezpośredniego z dwoma przyległymi salami zajęć praktycznych.

  • Trakt administracyjny z salą kameralna

Zabudowa istniejącego dziedzińca pozwoliła na wprowadzenie nowego traktu zabudowy z salą kameralna zespołem pomieszczeń technicznych dla energetyki ( parter i piwnice) ,garderoby aktorskie na poz 1-go pietra oraz część magazynową biblioteki w systemie kompaktowym ( ze względu na znaczne obciążenia użytkowe ).Na kondygnacji drugiego piętra zlokalizowano pomieszczenia administracyjne z rektoratem i salą narad.

Elewacja frontowa; Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna w Krakowie, KKM Kozień Architekci

Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna w Krakowie, KKM Kozień Architekci

Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna w Krakowie, KKM Kozień Architekci

Źródło: KKM Kozień Architekci

Tagi: Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna we Wrocławiu KKM Kozień Architekci Wrocław architektura

Komentarze

ah

Dodano: Poniedziałek, 15 Luty 2010, 09:49, Autor: ah

nuuuuuudyyyyyy........................Jakby chociaż budowlanego. To etap koncepcji. Skandal.

nuuuuuudyyyyyy........................

Dodano: Piątek, 05 Luty 2010, 22:04, Autor: as

nuuuuuudyyyyyy........................ ale to jest nudne, i do tego wkleili opis z projektu budowlanego

Domy jednorodzinne

Inwestor marzył o domu zgodnym z zasadami Feng Shui. Dom miał być również harmonijny oraz ekologi...
Czerwiec 2, 2022
Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021

Wasze realizacje

półki, półki na wymiar, półki bez widocznych wsporników, półki nad biurko
Cellaio - bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok. 100 kg/mb) półki na książki lub dokumenty. Nr pro...
Maj 13, 2022
Trzy kąty w jedmym mieszkaniu. Półki na książki i ścianka telewizyjna w salonie.
Kwiecień 18, 2022

Materiały budowlane

      Kolor odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym życiu. Ma ogromny wpływ na nas...
Kwiecień 28, 2022
    Bardzo często pomieszczenia na poddaszu posiadają okna dachowe, przez które wlewa...
Kwiecień 28, 2022

Konkursy

How to interpret the “STORM HOUSE” is up to each person.
Czerwiec 20, 2022
Volume Zero invites you to imagine a way of living in the lap of nature. Participants are to design a House for 4 people that would provide a comfortable living accommodation that is a unique way o...
Czerwiec 13, 2022