Polska i Świat

Kwiecień 2, 2012

Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie - wyróżnienie

Projekt otrzymał wyróżnienie w konkursie na  koncepcję przestrzenno – architektoniczna elementów zagospodarowania Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie (plansza 2). Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.
Projekt otrzymał wyróżnienie w konkursie na koncepcję przestrzenno – architektoniczna elementów zagospodarowania Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie (plansza 2). Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.

Projekt otrzymał wyróżnienie w konkursie na koncepcję przestrzenno – architektoniczna elementów zagospodarowania Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.

Plac spełnia rolę promenady miejskiej z towarzyszącymi funkcjami kulturalnymi, kawiarnianymi i rozrywkowymi. Celem projektantów było połączenie różnorakich funkcji w spójny układ służący mieszkańcom i turystom.
Głównym założeniem było stworzenie nowej tożsamości placu, miejsca tętniącego życiem, wielofunkcyjnego i przyjaznego serca miasta.

Idea projektu (fragmenty opisu autorskiego)

(...) Ze względu na przekazane w założeniach konkursowych wytyczne dotyczące elementów do zachowania oraz na nieregularną formę Placu Przyjaciół Sopotu, mocno zróżnicowaną pierzeję, a także wykonane przez nas analizy przestrzenne i komunikacyjne, proponujemy nawiązanie projektowanymi elementami do istniejącego układu posadowienia drzew, tworzącego po jego zamknięciu formę elipsy. Powyższe twórcze rozwiązanie nie zostało przekazane dosłownie, a jedynie zaakcentowane wycinkami łuków siedzisk stałych z elementem wodnym oraz wspólną osią elementu nr 1 (słupek multimedialny) z elementem nr3 (ekranem sztuki / rozkładaną sceną)

Plansza 1. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.

Plansza 3. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.

Projektowane zagospodarowanie terenu

Z uwagi na stosunkowo niedawny remont placu zaproponowaliśmy rozwiązania umożliwiające wykorzystanie istniejących elementów w nowej aranżacji placu jednocześnie nadając im nowy wyraz. Zachowana została nawierzchnia placu wykonana z granitowych płyt kamiennych oraz nowe nasadzenia drzew. Zachowana zostanie też istniejąca infrastruktura uzbrojenia podziemnego oraz przyłącza wodno-kanalizacyjne i energetyczne, również lokalizacja latarni w punktach świetlnych. Zachowaliśmy układ dróg pożarowych. W miejscu zieleni średniej powstaną nowe nasadzenia krzewów uzupełniające nasadzenia w donicach w pozostałych częściach placu.
Rozwiązania posadowienia wszystkich elementów zakładają ograniczenie ingerencji w istniejącą posadzkę do minimum. Elementy zamontowane zostaną w gruncie na płytkich słupach fundamentowych. Ten rodzaj posadowienia elementów ogranicza również przekładanie sieci podziemnych i infrastruktury podziemnej.

Elementy dodatkowe

Słupek Multimedialny

Stanowi wraz z „Ekranem Sztuki i rozkładaną sceną integralną całość. Zasada działania obu elementów polega na uaktywnieniu się zainteresowanego użytkownika przy „Słupku Multimedialnym” poprzez wprowadzenie tekstu, rysunku lub obrazu, który w sposób artystyczny (kolorystyka czarno biała) zaprezentowany będzie na ekranie ledowym stanowiącym integralną część „Ekranu Sztuki”. (...)
Dodatkowo przewiduje się lokalizację stałej kamery na szczycie Ekranu Sztuki, pozwalającej na zapis video oraz zdjęć, osób biorących czynny udział w pewnej formie „street art-u”. Takie rozwiązanie pozwala na zarejestrowanie „twórców”, tworząc aktualizowaną bieżąco bazę, dostępną np. na stronie internetowej miasta. W ten sposób każdy, niezależnie od miejsca pochodzenia, w skali globalnej staje się cząstką życia placu.

Plansza 4. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.

Stałe siedziska

Stanowią w projekcie podstawowy element podkreślający formę wpisania się wszystkimi elementami w formę elipsy, zapożyczonej z układu posadowienia istniejących drzew na terenie placu.
Dodatkowo, schodkowa forma siedzisk inspirowana była często występującymi w placach miejskich schodami, będącymi głównym miejscem spotkań turystów i mieszkańców w danym mieście. Zwieńczeniem obu łukowatych siedzisk jest płytki (głębokość około 15 cm) kanał wodny. Stanowi on główną atrakcję w okresie letnim kojąc swoim szumem wody, mikroklimatem oraz pobłyskami światła w lustrze wody wszystkich korzystających z siedzisk oraz osoby przechodzące lub siedzące przy stolikach na terenie placu.(...)
Zwieńczeniem atrakcyjności kanałów wodnych są zlokalizowane na ich skrajnych końcach wodospady, dające odpowiednio duże wrażenie akustyczne oraz wzrokowe, nawet z najdalszych miejsc położonych na placu. (...)

Plansza 5. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.

Plansza 6. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.

Plansza 7. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.
Plansza 8. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.

Jarmark

Projekt zakłada wykonanie aranżacji zimowej w formie jarmarku Bożonarodzeniowego z tymczasowymi straganami ulokowanymi przy stałych siedziskach w centralnej części placu oraz zespołem straganów przy strefie wejściowej na teren placu od strony ul. Mont Cassino.
(...)

Plansza 9. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.
Plansza 10. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.
Plansza 11. Zagospodarowanie Placu Przyjaciół Sopotu w Sopocie. Projekt wyróżniony w konkursie. Autorem projektu jest pracownia Bronisz Land Design.

Autorzy projektu:

  • Artur Bronisz
  • Natalia Bilska
  • Alicja Jasińska
  • Joanna Antosik
  • Zuzanna Jarzębowska
  • Marta Ostafin


www.bronisz.com

Tagi: zagospodarowanie terenu urbanistyka architektura konkurs

Domy jednorodzinne

DZIAŁKA / LOKALIZACJA BUDYNKU Działka zlokalizowana w miejscowości Puszcza Mariańska w otulinie...
Listopad 23, 2020
Wizualizacje gotowego projektu domu jednorodzinnego. Projekt dostępny m.in. na https://www.extrad...
Sierpień 24, 2020

Wasze realizacje

Inwestycja mieszkaniowa Enklawa Polany, składa się z 13 domów z apartamentami o zróżnicowanym met...
Listopad 26, 2020
Cellaio - pólki do salonu. Bardzo wytrzymałe (ok. 100 kg/mb) półki na książki bez widocznych wspo...
Maj 19, 2020

Materiały budowlane

ALUPROF MB-SR60N – najnowszy system lekkich ścian fasadowych
Odpowiadając na zapytania i sugestie architektów, ALUPROF wprowadza do oferty nowy system fasad...
Listopad 4, 2020
Firma FAKRO od prawie 30 lat kreuje oraz wdraża innowacyjne rozwiązania stolarki otworowej. Ogrom...
Wrzesień 30, 2020

Konkursy

Zimna stal i ciepłe drewno? Przełam schemat! Stwórz oryginalny projekt, weź udział w konkursie i wygraj nagrodę pieniężną.
Listopad 25, 2020
The UIA has endorsed the competition, which is part of UNESCO’s initiative called “Revive the Spirit of Mosul”, a call for the restoration of one of Iraq’s iconic cities.
Listopad 23, 2020