Polska i Świat

Styczeń 26, 2012

Pomorska Spółka Gazownictwa

Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie  Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.
Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.

Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.

Idea projektu

Gaz – stan skupienia materii, w którym ciało fizyczne łatwo zmienia kształt i zajmuje całą dostępną mu przestrzeń. Definicja ta stała się odzwierciedleniem wizji nowej przestrzeni w zastanym kontekście. Wolna przestrzeń została wypełniona tkanką krajobrazową, która stanowi tło dla siedziby przedsiębiorstwa. Podstawowym założeniem dla projektowanego terenu jest próba stworzenia jednolitego i czytelnego znaku przestrzennego jaki stanowi ‘zielony’ łącznik. Stanowi on punkt odniesienia dla reszty terenu bardzo zróżnicowanego estetycznie i funkcjonalnie. Ów klaster zieleni kształtowany jest w kontekście znaczenia, prestiżu, relacji z pracownikami, ma też za zadanie wprowadzić powiew świeżości do otoczenia poprzemysłowego jak również ma na celu wprowadzenie nowej jakości w postrzeganiu firmy zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnego biznesu.

Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.
Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.

Zasadniczy program biurowy został zaprojektowany w dwóch budynkach : istniejący nr 1, nr 2 oraz nowoprojektowany z wewnętrznym patio. Po analizie dostępnej powierzchni w pozostałych budynkach spółki zaprojektowano dodatkowo budynek pomocniczy.

Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.
Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.

Nowoprojektowany budynek biurowy

Zlokalizowany w miejscu nieistniejącego już zbiornika na gaz w bezpośredniej bliskości ul. Wałowej, stanowi kontynuację pierzei zabudowy pozostałych, sąsiednich spółek PGNiG oraz Gaz-system.

Architekturę nowej siedziby Pomorskiej Spółki Gazownictwa stanowi zwarta okrągła bryła z wewnętrznym atrium. Bryła budynku z patiem zapewnia naturalne przewietrzanie, zapewnia dobre doświetlenie traktu biurowego oraz tworzy własny wewnętrzny kontekst.. Wycięcia w parterze podkreślają główne wejścia do budynku. Duże dwukondygnacyjne otwarcie w wyższej części budynku skierowane jest na panoramę Starego Miasta oraz w bliższej odległości na nowe inwestycje w tym rejonie min. Muzeum II Wojny Światowej oraz Motława Apartments. Wycięcie podkreśla rangę budynku oraz stanowi o jego reprezentacyjnym charakterze. Od strony ul. Wałowej wycięcia w bryle budynku mają za zadanie podkreślić główne wejście oraz uzyskać wgląd w atrium. Elewacja poprzecinana lamelami przeciwsłonecznymi zapewnia intymność przy równoczesnym komforcie użytkowania.Nadrzędnym celem było poszukiwanie pasywnych rozwiązań w budynku biurowym opartych na architekturze (forma, funkcja, materiał, konstrukcja), przy zachowaniu założeń ekonomicznych inwestora.

Okrągły kształt budynku zachowuje najmniejszy stosunek elewacji zewnętrznej do powierzchni użytkowej oraz poprawia bilans energetyczny. Aby zminimalizować koszty budowy obiektu parking zlokalizowano w części parteru od strony wschodniej, ponadto zaleca się wprowadzenie wspomagania zapotrzebowania energetycznego poprzez solary dachowe.

Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.
Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.

Nowoprojektowany budynek pomocniczy

Całość założenia dopełnia parterowy budynek pomocniczy zlokalizowany w północnej części opracowania w sąsiedztwie ul. Nowej Wałowej. Zwarta parterowa bryła budynku dopełnia przestrzennie opracowanie konkursowe stanowiąc również barierę od ul. Nowej Wałowej. W budynku zlokalizowano laboratorium z odrębnym wejściem oraz powierzchnie magazynową. Architektura nowego obiektu jest dostosowana swoja formą do pozostałych budynków kompleksu, pionowa artykulacja fasady stanowi nawiązanie do elewacji głównego nowoprojektowanego budynku biurowego.

Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.
Projekt wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej terenów i obiektów Pomorskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Autorem projektu są pracownie Hago Architekci, Dynamo Produce, Interurban Architekci.

Skład zespołu:

  • arch.Andrzej Gołębiewski - HAGO Architekci
  • arch.Hanna Gołębiewska - HAGO Architekci
  • arch. Marek Kruk - DYNAMO Produce
  • arch. Marzena Wytrykusz - DYNAMO Produce
  • arch.Weronika Juszczyk - INTERURBAN Architekci
  • arch.Łukasz Piankowski - INTERURBAN Architekci

[email protected]

Tagi: architektura konkurs biurowce nagroda

Komentarze

interesujące ale niepraktyczne

Dodano: Wtorek, 31 Styczeń 2012, 22:18, Autor: młody architekt

Wygląda świeżo i interesująco. Ostatnio rozmawiałem z człowiekiem z TVP i przeklinał C.Bieleckiego za "dwór" na Woronicza, a tam też mało prostych ścian.

Domy jednorodzinne

Wizualizacje gotowego projektu domu jednorodzinnego. Projekt dostępny m.in. na https://www.extrad...
Sierpień 24, 2020
STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego -...
Sierpień 18, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - pólki do salonu. Bardzo wytrzymałe (ok. 100 kg/mb) półki na książki bez widocznych wspo...
Maj 19, 2020
Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020

Materiały budowlane

ALUPROF MB-SR60N – najnowszy system lekkich ścian fasadowych
Odpowiadając na zapytania i sugestie architektów, ALUPROF wprowadza do oferty nowy system fasad...
Listopad 4, 2020
Firma FAKRO od prawie 30 lat kreuje oraz wdraża innowacyjne rozwiązania stolarki otworowej. Ogrom...
Wrzesień 30, 2020

Konkursy

The homes can be designed to re-imagine sustainability through the innovation of maximum usable space in minimum footprint.
Listopad 5, 2020
THE URBAN ADAPTATION COMPETITION challenges architects and students from around the world to find a way to create multi-use buildings which can adapt to the changing needs of the urban community.
Listopad 5, 2020