Polska i Świat

Styczeń 27, 2021

Szkoła specjalna w Żorach

Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt
Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt

Koncepcja budynku szkoły powstała z potrzeby poprawy warunków funkcjonowania istniejącej szkoły z oddziałem przedszkolnym, poprawę warunków nauczania oraz dostosowanie szkoły do potrzeb związanych z opieką nad osobami z niepełnosprawnościami. Autorem projektu jest pracownia Toprojekt z Rybnika.

Głównym założeniem projektu było powiększenie przestrzeni o wyspecjalizowane pomieszczenia dydaktyczne i zaplecze pedagogiczne szkoły specjalnej wraz z salą gimnastyczną oraz połączenie nowej funkcji obiektu z budynkami już istniejącymi na działce - przedszkola i szkoły specjalnej, tak aby umożliwić bezpośredni dostęp wszystkich uczniów do sali gimnastycznej.

Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt
Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt

Nowo projektowana przestrzeń ma być jednocześnie miejscem przebywania uczniów z lekką oraz umiarkowaną niepełnosprawnością intelektualną. Możliwość występowania konfliktów między tymi grupami uczniów, związana z ich odmienną niepełnosprawnością, w tym często trudnością porozumienia się między sobą, przyczyniła się do powstania trzech stref funkcjonalnych:

  • sale dydaktyczne dla uczniów z lekkim upośledzeniem psychicznym,
  • sale dydaktyczne dla uczniów z umiarkowanym upośledzeniem psychicznym
  • część współdzielona, w tym jadalnia, salę gimnastyczna oraz pomieszczenia specjalistyczne, stanowiące jednocześnie bufor pomiędzy uczniami.
Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt
Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt

Korzystanie z pomieszczeń w strefie środkowej (buforu) odbywa się pod stałą kontrolą opiekunów. Dostęp jest regulowany poprzez zamykanie korytarzy w celu ograniczenia kontaktu uczniów z różnym stopniem upośledzenia.

Pomysł stworzenia bryły, będącej łącznikiem, pozwolił na bliskie i praktycznie bezpośrednie połączenie obu istniejących budynków, dodatkowo wyposażając przestrzeń pomiędzy nimi w elementy tworzące część wspólną. W dalszej części znajdują się sale dydaktyczne przedzielone atrium, dzięki którym są dobrze doświetlone, mają bliski kontakt z naturą.

Elementy zieleni w formie wewnętrznych dziedzińców oraz zewnętrznych tarasów, dzielą sale dydaktyczne, doświetlają pomieszczenia oraz pełnią funkcję terapeutyczną, tworząc ogrody sensoryczne, są wydzielone indywidualnie dla poszczególnych stref i dostępne bezpośrednio z sal.

Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt
Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt
Informacje o projekcie
  • Rok: 2018
  • Inwestor: Urząd Miasta Żory
  • Lokalizacja: Żory
  • Powierzchnia: 350m2
  • Zespół: arch. Marek Wawrzyniak, arch. Karol Wawrzyniak, arch. Adriana Łukowska, arch. Pushkraj Tambdey, arch. Monika Wojaczek
Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt
Szkoła Specjalna w Żorach, os. Pawlikowskiego; autor projektu: Toprojekt

Tagi: szkoła specjalna architektura szkoła

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Konkursy

Celem konkursu jest zaprojektowanie i wykonanie muralu o tematyce ekologicznej, spełniającego jednocześnie funkcje edukacyjne. Projekt muralu powinien nawiązywać do szeroko rozumianej ekologii – tr...
Czerwiec 29, 2021
źródło: http://auschwitz.org/muzeum/aktualnosci/konkurs-na-nowa-wystawe-polska-w-miejscu-pamieci,2210.html
Nowa wystawa polska w Miejscu Pamięci Auschwitz zostanie sfinansowana dzięki nadzwyczajnemu wsparciu Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu. Ekspozycja zajmie dwa piętra historyczneg...
Czerwiec 19, 2021