Polska i Świat

Listopad 12, 2009

Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Firma Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy wygrała konkurs na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną szpitala pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ogłoszenie wyników odbyło się 10 listopada 2009 r. Werdykt Sądu konkursowego ogłosił JM Rektor prof. Marek Krawczyk.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Nowy Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego został zapisany jako inwestycja wieloletnia, finansowana z budżetu państwa w ustawie budżetowej na 2008 rok. Koszt budowy i wyposażenia wynosi ok. 545 milionów 482 tys. złotych.

Szpital ma zostać oddany do użytkowania w 2014 roku. Jednak, aby tak się stało konieczne jest zapewnienie płynności finansowania inwestycji. Tymczasem z potrzebnych w 2010 roku 30 mln złotych, w ustawie budżetowej zapisano obecnie kwotę 1 mln złotych.

Obiekt ma powstać na terenie Kampusu Banacha przy ul. Żwirki i Wigury, na działce, którą uczelnia wniosła do inwestycji. Szpital ma mieć 527 łóżek, w tym 402 pediatryczne, 65 neonatologicznych i 60 ginekologiczno-położniczych.

Ma to być nowoczesna i przyjazna dla dzieci lecznica, gdzie leczeni będą chorzy, przeprowadzana będzie specjalistyczna diagnostyka połączona z możliwością badań naukowych oraz kształceni będą studenci medycyny.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Fragment opisu autrskiego

(...)Zasadniczym celem było stworzenie obiektu realizującego bogaty program użytkowy narzucony przez Inwestora, harmonijnie wpisującego się w istniejącą zabudowę i układ komunikacyjny i jednocześnie podnoszącego standard otaczającej przestrzeni, stwarzającego sprzyjające warunki użytkownikom, przyjaznego pacjentom, o czytelnym układzie przestrzennym, przy jednoczesnym optymalnym wykorzystaniu danego terenu.
(...)
Bryłę budynku zaprojektowano w układzie mieszanym, krzyżowo-grzebieniowym, którego części połączono ośmiokondygnacyjnym holem pasażem łączącym wszystkie kondygnacje oraz krzyżujące się z nim skrzydła budynku zawierające oddziały szpitalne. Klarowny układ funkcjonalny znajduje swoje odzwierciedlenie w elewacjach, których kompozycja została podporządkowana według funkcji obiektu.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Użyte materiały elewacyjne – białe płyty włókno-cementowe oraz czarna ślusarka okienna nawiązują do kolorystyki sąsiednich obiektów. W celu ocieplenia i złagodzenia technologicznego, chłodnego w wyrazie odbioru, całego założenia kampusu zdecydowano się na użycie jasnozielonego koloru na nadprożach okiennych oraz przełamanie prostopadłościennych brył poprzez zaakcentowanie wejść do projektowanego obiektu podcieniami.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Projektowany hol – łącznik został pomyślany jako przestrzeń ogólnodostępna, wyłamująca się ze schematu typowo szpitalnej architektury w celu zapewnienia „oddechu” użytkownikom obiektu. Efekt ten uzyskano poprzez zastosowanie małej architektury (miękkie siedziska, zieleń w donicach), szkła jako okładzin ściennych, oraz charakterystycznych przeszklonych „kieszeni” pasażu które są łącznikami oddziałów zamkniętych z przestrzenią wspólną, w których zlokalizowano między innymi miejsca spotkań pacjentów z rodzinami lub miejsca zabaw. Hol pełni zatem rolę całorocznego, przeszklonego dziedzińca.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Projektowany budynek posiada dwa dziedzińce wewnętrzne – zamknięte, dostępne z parteru; pierwszy ogólnodostępny, drugi, w głębi przeznaczony jako teren rekreacyjny dla pacjentów Kliniki Psychiatrycznej; oraz dwa dziedzińce otwarte – zielone aneksy, dostępne z holu z poziomu niskiego parteru, otwarte na południe. Na tej kondygnacji znajduje się w centralnym miejscu duża sala konferencyjna, dla 300 osób, oraz obok - sala restauracyjna o pow. 370 m2.

Budynek zaprojektowano w oparciu o elastyczny układ konstrukcyjny, słupowo – płytowy, umożliwiający w przyszłości, jeśli zajdzie taka potrzeba, adaptację do nowych potrzeb wciąż postępującej technologii medycznej.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Źródło: Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tagi: szpital architektura szpital pediatryczny konkurs

Domy jednorodzinne

Wizualizacje gotowego projektu domu jednorodzinnego. Projekt dostępny m.in. na https://www.extrad...
Sierpień 24, 2020
STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego -...
Sierpień 18, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - pólki do salonu. Bardzo wytrzymałe (ok. 100 kg/mb) półki na książki bez widocznych wspo...
Maj 19, 2020
Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020

Materiały budowlane

Firma FAKRO od prawie 30 lat kreuje oraz wdraża innowacyjne rozwiązania stolarki otworowej. Ogrom...
Wrzesień 30, 2020
Firma Aluprof wprowadziła do oferty nowy system moskitiery plisowanej MPH DUAL, która skutecznie...
Marzec 2, 2020

Konkursy

Accolade – międzynarodowy inwestor w sektorze nieruchomości magazynowych i przemysłowych, chcąc zadbać o estetyczny aspekt nowoczesnego, białostockiego Parku, ogłosił konkurs na projekt muralu, któ...
Październik 26, 2020
Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze we współpracy ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich Oddział Kraków ogłasza międzynarodowy, jednoetapowy, realizacyjny konkurs architektoniczno-urbanis...
Październik 13, 2020