KKM Kozień Architekci - Teatr Nowy - widok od strony ul. Madalińskiego

Polska i Świat

Marzec 1, 2010

Teatr Nowy

Koncepcja architektoniczna
Obiekt to kompozycja dwóch „niezależnych” form przestrzennych, z których jedna to zabytkowy obiekt architektury postindustrialnej jednokondygnacyjnej hali z wyniesioną, przekrytą łukowo częścią centralną a druga to „belka-most” zawieszona nad terenem. Pozostałe obiekty zostały włączone w kompozycję urbanistyczną zielonego terenu parkowego. Efekt ten jest dodatkowo wzmocniony wsparciem belki od strony ul. Melsztyńskiej na zielonym „przyczółku mostowym” a z drugiej na konstrukcji pośredniej osłabiającej wrażenie silnego podparcia.

KKMKozienArchitekci - Teatr Nowy - plac

KKMKozienArchitekci - Teatr Nowy - widok z lotu ptaka

KKMKozienArchitekci - Teatr Nowy - hall

KKMKozienArchitekci - Teatr Nowy - wnętrze sali teatralnej

Przyjęte rozwiązania funkcjonalne w obiekcie istniejącym

Hala mieścić będzie po adaptacji następujące funkcje :

  • sala teatralna,
  • zaplecze sceny z garderobami dyżurnymi, zespołem sanitarnym, pom. dla obsługi, poczekalnią przysceniczną oraz magazynem elementów scenograficznych dla repertuaru bieżącego,
  • sala wielofunkcyjna z możliwością podziału na niezależnie funkcjonujące wnętrza.

Funkcje te powiązano ze sobą w sposób, umożliwiający ich włączanie do strefy foyer oraz na łatwe włączanie w obszar oddziaływania spektaklu.
Ze względów na zabytkowy charakter obiektu wprowadzono rozwiązania nie naruszające istniejącego układu konstrukcyjno - przestrzennego poza korektą w bocznych nawach części środkowej podnosząc je do wysokości istniejących nadbudów równocześnie cofając linię ich zabudowy o blisko 3m od elewacji obiektu.
Pozostałe korekty dotyczą elementów otworowań w elewacji zachodniej i niezbędne wyburzenia wewnętrznych podziałów celem uzyskania jednorodnej przestrzeni teatralnej.

Przyjęte rozwiązania funkcjonalne w obiekcie nowym

Rozwiązanie wydziela maksymalnie otwarty, powiązany z parkiem oraz z szerokim dostępem do sal w dawnej hali foyer. W założeniu autorów stanowić ono będzie przestrzeń o różnorodnym przeznaczeniu:

  • rekreacja dla uczestników spektakli teatralnych i wydarzeń w sali wielofunkcyjnej,
  • galeria prezentująca działalność artystyczną teatru,
  • galeria dla prezentacji różnorodnych form z różnych gatunków sztuki (instalacje, performance),
  • przestrzeń stanowiąca fragment terenu widowiska jako rozszerzenie akcji widowiska poza granice hali,
  • przestrzeń włączona integralnie do zewnętrznego wnętrza parkowego.

Szeroki dostęp do foyer od parku zapewnia podnoszona ściana czyniąca z foyer rodzaj loggietty miejskiej .
Rozwiązanie foyer zapewnia również bezpośrednie powiązania:

  • z kawiarnią/restauracją i jej zewnętrznym przekrytym ogródkiem,
  • pomieszczeniami obsługi widzów wraz z kasą,
  • rozładownią i zapleczem technicznym ( umożliwia to bezpośredni transport z ulicy Melsztyńskiej i wjazdy dostawcze w obszar foyer ),
  • zespołami sanitarnymi i księgarnią ( poziom - 1 ),
  • ze strefą edukacyjną i salami prób ( poziom +1 , + 2 ).

Laboratorium pracy twórczej jak sale prób, sale skupienia i główne garderoby z ich zapleczem umieszczono na poziomie + 1 ( +6,50) stwarzając możliwość ich łączenia bądź wydzielania ze strefą edukacyjną. Poziom + 2 ( + 11,00) to zespół pomieszczeń administracji, pokoi gościnnych oraz przestrzeni edukacyjnej z przynależnymi im zielonymi tarasami dachowymi.
Komunikacje pionową zapewniają dwie wydzielone klatki schodowe oraz windy osobowa i towarowa.
Trakt boczny przekryty zielonym dachem od ul. Melsztyńskiej mieści pracownie techniczne, rozdzielnie i stacje trafo, zjazd do garażu podziemnego oraz restaurację/kawiarnię z oranżerią i zapleczem.

KKMKozieńArchitekci - Teatr Nowy - plansza 1

KKMKozieńArchitekci - Teatr Nowy - plansza 2

KKMKozieńArchitekci - Teatr Nowy - plansza 3

KKMKozieńArchitekci - Teatr Nowy - plansza 4

KKMKozieńArchitekci - Teatr Nowy - plansza 5

KKMKozieńArchitekci - Teatr Nowy - plansza 6

Tagi: teatr KKM Kozień Architekci architektura

Domy jednorodzinne

DZIAŁKA / LOKALIZACJA BUDYNKU Działka zlokalizowana w Mikołowie, u podnóża góry pokrytej gęstym...
Listopad 16, 2019
dzienna wizualizacja 3d budynku mieszkalnego
Wizualizacja 3d budynku mieszkalnego, wielorodzinnego, prezentująca stan obiektu po planowanej pr...
Listopad 13, 2019

Wasze realizacje

Dom usytuowany na południowym zboczu gór izerskich nad miejscowością Wojcieszyce w Kotlinie Jelen...
Październik 7, 2019
Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

For this architecture competition, participants are tasked with creating sustainable designs for lodges that can be replicated throughout the protected areas of Abu Dhabi.
Listopad 19, 2019
„Przestrzeń wspólna jest wartością. Nagroda NIAiU” to konkurs na najlepsze prace magisterskie i dyplomy projektowe, obronione w latach 2017/18 i 2018/19. Celem konkursu jest nie tylko promocja najc...
Listopad 19, 2019