Zwycięski projekt konkursowy na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy teatrze ochoty. Autor: SUB Architekci

Polska i Świat

Czerwiec 2, 2010

Teatr Ochota

Zwycięski projekt konkursowy na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy teatrze ochoty. Autor: SUB architektura.

Podstawowa decyzja projektowa polegała na otwarciu nowoprojektowanej części na skwer sąsiadujący z budynkiem teatru od strony południowej i zachodniej, tworząc rodzaj łącznika między strefą zieleni miejskiej a funkcjami Teatru.

Zadaniem konkursu było

  • rozbudowanie istniejącego budynku Teatru Ochoty o pawilon ogrodu zimowego z funkcjami m.in. kawiarni i przestrzeni wystawienniczych,
  • przeprowadzenie rewitalizacji skweru ks. Jana Salamuchy z dodaniem funkcji sceny letniej, aby wydobyć walory architektoniczne najbliższego otoczenia a sam obiekt stał się ważnym ośrodkiem życia społecznego dzielnicy zgodnie z założeniami mikroprogramu dla dzielnicy Ochota.

(...)

I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy Teatrze Ochoty SUB Architekci

Projekt nowego pawilonu
Projektowana część to pawilon w konstrukcji stalowej oraz trzon windy w konstrukcji żelbetowej. Pawilon w kształcie litery L styka się z istniejącym budynkiem od strony zachodniej i południowej.

Elewacje nowoprojektowanej części budynku stanowią rodzaj ekranu odbijającego zniekształcony obraz najbliższego otoczenia. Efekt ten uzyskujemy poprzez stworzenie struktury pól szkła i luster w układzie szachownicowym. W jednorodnej strukturze elewacji wkomponowano wszystkie wejścia i otwarcia.

W pawilonie przewidziano funkcje strefy wejściowej przy wejściu głównym od strony ulicy Reja, kawiarnię na 80 osób wraz z zapleczem usytuowaną od strony skweru, przestrzeń wystawienniczą, toalety oraz scenę letnią teatru.

We wschodniej części, w bryle pawilonu została wydzielona scena letnia. Jej układ może być zmienny w zależności od potrzeb. Np. otwierając się na skwer i wnętrze kawiarni jednocześnie bądź tylko na jedną z nich. Fragment elewacji na odcinku sceny letniej stanowi rodzaj kurtyny, otwieranej na czas spektaklu. Na podobnej zasadzie działa elewacja na fragmencie kawiarni, której otwarcie pozwala powiększyć przestrzeń kawiarnianą w sezonie letnim.
Projekt zakłada dwa wejścia – pierwsze umiejscowione od ulicy Reja będące głównym wejściem i drugie wejście od strony skweru. Poziom podłogi budynku jest jednakowy z poziomem terenu co pozwala osobom niepełnosprawnym na swobodny dostęp. Ze strefy wejściowej/foyer do istniejącego budynku wchodzimy klatką schodową, przy której znajduje się szyb windowy.

I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy Teatrze Ochoty SUB Architekci

I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczną rozbudowy budynku przy ulicy Reja 9 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem skweru ks. Jana Salamuchy – zieleńca przy Teatrze Ochoty SUB Architekci

Zagospodarowanie skweru
Skwer zaproponowany w projekcie stał się integralną częścią ośrodka Teatru Ochoty. W razie potrzeby wspomaga jego działanie np. przez plenerową infrastrukturę wystawienniczą znajdującą się w południowo-zachodniej części czy widownię sceny letniej, która mogłaby objąć nawet większą część powierzchni skweru. Wysoki drzewostan został zachowany wg zaleceń konserwatora. Pomiędzy drzewami uporządkowana zieleń sprowadza się jedynie do geometrycznych pól pokrytych trawą, wyznaczonych ciągami pieszymi. Powściągliwie urządzona zieleń pozwoli wydobyć walory architektoniczne najbliższego kontekstu a jednocześnie umożliwi organizowanie skweru z większą swobodą, np. na potrzeby spektakli, happeningów, czy tymczasowych wystaw plenerowych. Nowe ciągi piesze, zmienione nieznacznie w stosunku do stanu istniejącego łączą się z głównymi traktami pieszymi otaczającymi działkę. Przecinając skwer doprowadzają nas do wejść pawilonu i sceny letniej teatru.

Źródło: SUB architektura (www.subarchitektura.pl)

Tagi: teatr rozbudowa architektura Warszawa

Domy jednorodzinne

Modulo House mały dom
Modulo House Dom Modulo to mały i tani w budowie energooszczędny dom o powierzchni zabudowy niep...
Październik 1, 2019
wizualizacje projektu wiejskiego domu jednorodzinnego w stylu nowoczesnej stodoły wykończonego w ciemnym drewnie i betonowym tynku
Wizualizacje 3d przestronnego nowoczesnego domu jednorodzinnego za miastem, wykończonego ciemnym...
Wrzesień 18, 2019

Wasze realizacje

Dom usytuowany na południowym zboczu gór izerskich nad miejscowością Wojcieszyce w Kotlinie Jelen...
Październik 7, 2019
Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

Celem konkursu jest uzyskanie najlepszego rozwiązania architektoniczno-urbanistycznego dla zadania inwestycyjnego pod nazwą: „Budowa budynku kliniczno-dydaktyczno-badawczego Pomorskiego Uniwersytet...
Październik 25, 2019
Gmina Michałowice oraz Oddział Warszawski Stowarzyszenia Architektów Polskich zapraszają do udziału w konkursie realizacyjnym na koncepcję Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie.
Październik 25, 2019