I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego w Warszawie. Autor projektu: Pracownia Architektoniczna BNS

Polska i Świat

Październik 13, 2011

Zespół przedszkolno-szkolny w Warszawie

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego przy ulicy Św. Urszuli Ledóchowskiej w Warszawie.

Autorem projektu jest Pracownia Architektoniczna BNS.

Idea projektu

Projektowany kompleks budynków składa się ze żłobka, przedszkola, szkoły podstawowej gimnazjum oraz sal sportowych. Istotną zasadą koncepcji było szukanie równowagi i harmonii pomiędzy jednorodnością architektoniczną całości a zróżnicowaniem poszczególnych części zespołu obiektów.

Założono także dalej idące zróżnicowanie w urządzeniu, wyglądzie i kolorystyce wnętrz poszczególnych części zespołu. Dążono do stworzenia nastroju przyjaznej codzienności, z którą dzieci będą obcować przez lata wychowania i edukacji. Poszukiwano harmonii i ładu oraz umiarkowanej emocjonalności projektowanej architektury.

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego w Warszawie. Autor projektu: Pracownia Architektoniczna BNS

Założenia projektu

Zasadą ukształtowania przestrzennego projektowanego zespołu jest dostosowanie architektury i skali obiektów do jego użytkowników, czyli w tym wypadku dzieci w różnym wieku. Zasada ta koresponduje z „gaikowym” charakterem zadrzewionej działki.

Ograniczoną wysokość, pochylone połacie dachowe nakazuje plan miejscowy.

Dodatkowo poprzez podział budynków na segmenty o różnie ukształtowanych dachach z tym samym kątem nachylenia i małe „dziecięce” domki w elewacji żłobka i przedszkola, optycznie zmniejszono skalę budynku, stosownie do percepcji użytkownika.

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego w Warszawie. Autor projektu: Pracownia Architektoniczna BNS

Elewacje

Elewacje głównych brył szkoły podstawowej i częściowo gimnazjum przecinają naprzemienne fragmenty kolorowych pionów z barwionej sklejki w płaszczyźnie okien i wysuniętych płaszczyzn podzielonych murów, co daje efekt rozdrobnienia i koresponduje z rytmami pionów rosnących wokół drzew. Wszystkie główne wejścia zaznaczono przestrzennie "portalami" o zróżnicowanej kolorystyce okładziny z barwionej sklejki i skali dostosowanej do konkretnego budynku.

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej kompleksu przedszkolno-szkolnego w Warszawie. Autor projektu: Pracownia Architektoniczna BNS

W skład zespołu autorskiego weszli:

  • arch. Krystyna Szypulska,
  • arch. Bożena Staniszewska,
  • arch. Katarzyna Chmiel

Współpraca:

  • arch. Maciej Boguski
  • arch. Marcin Karbownik

Źródło: BNS

Tagi: przedszkola architektura szkoły konkurs

Domy jednorodzinne

Projekt futurystyczny i minimalistyczny rezydencji z basenem na Śląsku.
Lipiec 13, 2019
Dom z Ogrodem ma charakter budynku funkcjonalnie współpracującego z otoczeniem. Głównym założenie...
Lipiec 12, 2019

Wasze realizacje

Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019
Miło nam, iż Inwestor będący pod wrażeniem zrealizowanego już przez naszą pracownię projektu domu...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019
H+H Silikaty - A - produkty o podwyższonej izolacji akustycznej
A Produkty o podwyższonej izolacji akustycznej.H+H Silikaty A to wyroby wapienno-piaskowe stosowa...
Kwiecień 2, 2019

Konkursy

Tematyka tegorocznej edycji konkursu promuje ideę zrównoważonego rozwoju (sustainable economic growth), czyli procesu łączącego rozwój krajów, miast i wspólnot ludzkich z równowagą ekologiczną i oc...
Lipiec 15, 2019
Zadaniem konkursowym jest zaprezentowanie projektu: “funkcjonalność, prostota i seryjność-dla każdego ” – dom zgodny z ideami bauhausu.
Lipiec 15, 2019