Pozostałe projekty

Luty 18, 2011

Strefa restauracyjna w C. H. Forum w Gliwicach

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Restauracje, bary, kawiarnie, puby
Autorzy projektu: Zalewski Architecture Group

Galeria


Strefa restauracyjna (tzw. foodcourt) w Centrum Handlowym Forum w Gliwicach (Polska) obejmuje powierzchnię ok. 1000m2 zlokalizowaną w głównym atrium obiektu na poziomie pierwszego pietra oraz znajdujących się and nim dwóch antresol – dotychczas niezagospodarowanych.

Atrium obiektu stanowi centralne miejsce obiektu - główny rdzeń komunikacyjny łączący wszystkie poziomy oraz ważną strefę publiczną budynku. Od strony miasta przestrzeń atrium jest zamknięta wielką ścianą szklaną obejmującą całą jego szerokość, która zapewnia dobry widok na miasto, a także duża ilość naturalnego światła we wnętrzu. Dodatkowo, poziom strefy jest doświetlony dużym owalnym świetlikiem dachowym. Sprawia to, że strefa w której zaprojektowano restauracje posiada ciepły, słoneczny klimat sprzyjający wytchnieniu i wypoczynkowi – idealnie współgrający z funkcją – cecha rzadko spotykana w tego typu obiektach.

Optyczna łączność z otoczeniem i naturalne światło stały się inspiracją projektu. Chcieliśmy, aby projekt nie tylko podtrzymał, ale spotęgował naturalne walory wnętrza. Myśla przewodnią kształtowana foodcourtu, stało się wprowadzenie elementów przyrody, naturalnego środowiska – rodzaju „sztucznego krajobrazu” - ogrodu we wnętrzu budynku. W projekcie zastosowaliśmy elementy odnoszące się na różne sposoby do przyrody, takie jak: oświetlenie w kształcie chmur, specjalnie zaprojektowane elementy: sofy-kamienie, stylizowane drzewa, lampy nawiązujące do oświetlenia ogrodowego. Chcieliśmy, aby projekt tchnął „wiosenną” lekkością i świeżością, stad duża liczba elementów przejrzystych, w kolorach naturalnego drewna oraz bieli. Indywidualne meble uzupełniają wyprodukowane w indywidualnej kolorystyce różne typy krzeseł produkcji fabryki Vitra.

Do idei nawiązuje także układ funkcjonalny strefy: zasadniczą częścią strefy jest duża otwarta przestrzeń konsumpcyjna, otaczająca całe atrium, podzielona na zróżnicowane strefy funkcjonalne: strefę wypoczynku, bezpośrednio przy zewnętrznej, przeszklonej elewacji, strefa restauracji, a także część „biznesowa” i szybkiej konsumpcji. Strefę będą obsługiwać lokale gastronomiczne rozlokowane wokół atrium – łącznie 10 różnych lokali zlokalizowanych na poziomie sali konsumpcji –pod oraz na poziomie antresol zawieszonych ponad nią.

Antersole zawieszone ponad salą konsumpcji, dotychczas otwarte przestrzenie – zyskały zewnętrzne ściany oraz strop, tak że stanowią wewnętrzne „kapsuły” wydzielone z dwukondygnacyjnej wysokości przestrzeni foodcourtu. Wydzielenie antresol pozwoliło na zlokalizowanie niezależnych restauracji ze własną salą konsumpcji lub rozbudowanej kuchni dla lokali niższej kondygnacji. Kapsuły nie sa jednak całkowicie zamknięte - są w dużej części przeszkolone barwionym na różne odcienie szkłem - tak aby zapewnić dostęp światła do wnętrza oraz stworzyć miejsce widokowe zarówno do atrium, jak i w kierunku miasta. Szklane ściany zapewniaj także wgląd do ich wnętrza – także do zapleczy kuchni, które si ę tam znajdują.
Dodano: 18/02/2011, Zmodyfikowano: 06/06/2012

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

Parterowy, niewielki dom (ok. 140 m2) położony w pięknych rejonach ziemi lubuskiej, w okolicach Międzyrzecza (ok. 80 km od Poznania) - zaprojektowa...
Na wydłużonej działce zaprojektowaliśmy, zgodnie z życzeniem Inwestora, dom ekologiczny. Jest zbudowany wyłączenie z ekologicznych lub naturalnych...
Indywidualnie zaprojektowana dwukondygnacyjna rezydencja o powierzchni 450m2 z trójstanowiskowym garażem, basenem pływackim, pomieszczeniami spa i...

Inne projekty:

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt czterogwiazdkowego hotelu Plaza w Darłowie to próba stworzenia nowej ikony nadmorskiej architektury — budynku, który czerpie z natury, ze s...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Opracowanie projektowe obejmuje modernizację i rozbudowę zakładu przetwórstwa tworzyw sztucznych MIPLAST Sp z.o.o. Projekt rozpoczęto w roku 2004 w...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Wielorodzinny budynek mieszkalny, I nagroda w konkursie TBS w Gliwicach. Na nieregularnej działce zaprojektowany został budynek na planie wydłuż...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Budynek biurowy firmy FIS-SST zlokalizowany jest na terenie Centrum Edukacji i Biznesu „Nowe Gliwice”, które powstało na obszarach pozostałych po l...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Zlecenie zaprojektowania zespołów obiektów technicznych studni głębinowych w Gliwicach stało się inspiracją do zaprojektowania nietypowych obiektów...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt architektoniczno-urbanistyczny 6-oddziałowego, miejskiego przedszkola publicznego (I miejsce w konkursie). Budynek zaprojektowano na poby...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt obiektu handlowo-usługowego w Tychach stworzony został na potrzeby OST-POL Sp. z o.o. Dwukondygnacyjny pawilon z lokalami przeznaczonymi n...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Strefa restauracyjna (tzw. foodcourt) w Centrum Handlowym Forum w Gliwicach (Polska) obejmuje powierzchnię ok. 1000m2 zlokalizowaną w głównym atr...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Otrzymaliśmy zlecenie zaprojektowania mieszkalno - usługowego kwartału w nadmorskiej miejscowości. Charakterystyczna lokalizacja kwartału, bezpośre...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
„Projektanci do zabytkowego budynku dostawili kontrastującą z nim kostkę z betonu i szkła. Efekt jest bardzo udany.” cytat z artykułu Iwony Sobczyk...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt obejmuje przebudowę budynku miejskiej willi z lat 20-tych XX wieku, oraz rozbudowę o nową część. W obu częściach zlokalizowane zostaną funk...

Pozostałe projekty

Czerwiec 6, 2012
To nie może to być most. Teoretyczny konkurs na most pieszy w Amsterdamie na rzece Amstel skłonił nas do zadania sobie pytania w jaki sposób, w...
H11 BOUTIQUE OFFICE W GLIWICACH  Zdj. T.Zakrzewski/Archifolio

Pozostałe projekty

Kwiecień 4, 2024
Byty równoległe. H11 Boutique Office w Gliwicach W sercu Gliwic, gdzie historia przeplata się z nowoczesnością, powstał obiekt, który nie jest t...

Domy jednorodzinne

Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024
Inwestorzy projektu Trzy Szczyty mieli założenie, chcieli dom katalogowy. Po kilku spotkaniach ud...
Marzec 13, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: unsplash.com
Pielęgnacja trawnika to wyzwanie, na które składa się wiele elementów, w tym walka z niepożądany...
Czerwiec 3, 2024
Nie od dziś światło dzienne wykorzystywane jest w architekturze i sztuce. Jego umiejętne zastoso...
Czerwiec 3, 2024

Konkursy

Kyoto Global Design Awards honors extraordinary designers from around the world. Our Jury members are diverse, independent and are responsible for selecting award-winning design projects, thus prov...
Czerwiec 17, 2024
The mission of ISARCH Award is to embolden quality multidisciplinary design and art disciplines internationally. Finding inspiration in architecture, product, graphic, digital, fashion and art, the...
Czerwiec 17, 2024