Pozostałe projekty

Luty 18, 2011

Budynek biurowy FIS-SST

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Budynki biurowe
Autorzy projektu: Zalewski Architecture Group

Galeria


Budynek biurowy firmy FIS-SST zlokalizowany jest na terenie Centrum Edukacji i Biznesu „Nowe Gliwice”, które powstało na obszarach pozostałych po likwidacji Kopalni Węgla Kamiennego „Gliwice” funkcjonującej w tym miejscu od XIX do końca XX wieku. Intencją Agencji Rozwoju Lokalnego, będącej właścicielem Centrum, było stworzenie sprzyjających warunków dla rozwoju firm nowoczesnych technologii i przekształcenie tego terenu w park technologiczny. Budowa biurowca firmy FIS-SST Sp. z o.o. jest właśnie wynikiem tych działań stanowiących element rewitalizacji terenów poprzemysłowych i jako pierwszy budynek jest zalążkiem tworzenia nowych przestrzeni publicznych na terenie Centrum.

Historyczne budynki Centrum, pozostałe po byłej kopalni, zajmują zachodnią część założenia, przy ulicy Bojkowskiej. Bezpośrednio za nimi teren podzielony został na działki dla firm komercyjnych. Na jednej z takich działek wybudowany został budynek biurowy firmy FIS-SST.
Ze względu na sąsiedztwo budynków kopalni KWK Gliwice, zdecydowano się zaprojektować obiekt o minimalistycznej estetyce i stonowanej kolorystyce, niekonkurujący z historyczną zabudową.

Biurowiec ma formę wydłużonego prostopadłościanu. Elewacje frontową oraz tylną tworzy jednorodna struktura drewnianych żaluzji, które nadają budynkowi prostą i zwartą formę. Ściany zewnętrzne budynku, perforowane wertykalnym układem okien, wycofane zostały w głąb - za płaszczyznę żaluzji. W ten sposób uzyskano jednolitą bryłę bez widocznych podziałów na elewacji. Żaluzje poza efektem estetycznym, spełniają funkcje ochrony przed nadmiernym nasłonecznieniem i przegrzewaniem pomieszczeń.
Elewacje szczytowe w kolorze grafitowym również utrzymane są w syntetycznej formie. Przyciągający uwagę akcent elewacji frontowej stanowi załamanie płaszczyzny żaluzji, otwierające wnętrze budynku (wejście główne). Przeszklenie strefy wejściowej z obu stron budynku „na przestrzał” daje wrażenie transparentności wnętrza. Elementem podkreślającym wrażenie przenikania zewnętrznej i wewnętrznej przestrzeni publicznej jest ściana sali konferencyjnej której swobodna linia płynnie przechodzi na zewnątrz budynku. Odczucie wzmocnione jest dodatkowo przez kolorystkę ściany – która nawiązuje do palety barw pokopalnianej hałdy stanowiącej tło budynku.
Układ funkcjonalny jest zdyscyplinowany. Hol łączy dwie zasadnicze części – pomieszczenia zarządu i salę konferencyjną oraz pomieszczenia biurowe z zapleczem socjalnym. W tą spójną strukturę wprowadzono zielone patio spajające ciąg pomieszczeń biurowych.
Spójność założenia podkreślona została również w zagospodarowaniu terenu. Część ogrodzenia w strefie wejściowej zaprojektowano z elementów drewnianych podobnie do elewacji budynku. Elementy identyfikacyjne – logo firmy – wytłoczono w żelbetowych ścianach ogrodzenia.
Liniowa kompozycja żaluzji konsekwentnie budująca bryłę pawilonu intencjonalnie tworzy obiekt bliższy abstrakcyjnemu prostopadłościanowi niż klasycznemu budynkowi.
Dodano: 18/02/2011, Zmodyfikowano: 06/06/2012

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

Parterowy, niewielki dom (ok. 140 m2) położony w pięknych rejonach ziemi lubuskiej, w okolicach Międzyrzecza (ok. 80 km od Poznania) - zaprojektowa...
Na wydłużonej działce zaprojektowaliśmy, zgodnie z życzeniem Inwestora, dom ekologiczny. Jest zbudowany wyłączenie z ekologicznych lub naturalnych...
Indywidualnie zaprojektowana dwukondygnacyjna rezydencja o powierzchni 450m2 z trójstanowiskowym garażem, basenem pływackim, pomieszczeniami spa i...

Inne projekty:

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt czterogwiazdkowego hotelu Plaza w Darłowie to próba stworzenia nowej ikony nadmorskiej architektury — budynku, który czerpie z natury, ze s...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Opracowanie projektowe obejmuje modernizację i rozbudowę zakładu przetwórstwa tworzyw sztucznych MIPLAST Sp z.o.o. Projekt rozpoczęto w roku 2004 w...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Wielorodzinny budynek mieszkalny, I nagroda w konkursie TBS w Gliwicach. Na nieregularnej działce zaprojektowany został budynek na planie wydłuż...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Budynek biurowy firmy FIS-SST zlokalizowany jest na terenie Centrum Edukacji i Biznesu „Nowe Gliwice”, które powstało na obszarach pozostałych po l...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Zlecenie zaprojektowania zespołów obiektów technicznych studni głębinowych w Gliwicach stało się inspiracją do zaprojektowania nietypowych obiektów...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt architektoniczno-urbanistyczny 6-oddziałowego, miejskiego przedszkola publicznego (I miejsce w konkursie). Budynek zaprojektowano na poby...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt obiektu handlowo-usługowego w Tychach stworzony został na potrzeby OST-POL Sp. z o.o. Dwukondygnacyjny pawilon z lokalami przeznaczonymi n...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Strefa restauracyjna (tzw. foodcourt) w Centrum Handlowym Forum w Gliwicach (Polska) obejmuje powierzchnię ok. 1000m2 zlokalizowaną w głównym atr...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Otrzymaliśmy zlecenie zaprojektowania mieszkalno - usługowego kwartału w nadmorskiej miejscowości. Charakterystyczna lokalizacja kwartału, bezpośre...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
„Projektanci do zabytkowego budynku dostawili kontrastującą z nim kostkę z betonu i szkła. Efekt jest bardzo udany.” cytat z artykułu Iwony Sobczyk...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt obejmuje przebudowę budynku miejskiej willi z lat 20-tych XX wieku, oraz rozbudowę o nową część. W obu częściach zlokalizowane zostaną funk...

Pozostałe projekty

Czerwiec 6, 2012
To nie może to być most. Teoretyczny konkurs na most pieszy w Amsterdamie na rzece Amstel skłonił nas do zadania sobie pytania w jaki sposób, w...
H11 BOUTIQUE OFFICE W GLIWICACH  Zdj. T.Zakrzewski/Archifolio

Pozostałe projekty

Kwiecień 4, 2024
Byty równoległe. H11 Boutique Office w Gliwicach W sercu Gliwic, gdzie historia przeplata się z nowoczesnością, powstał obiekt, który nie jest t...

Domy jednorodzinne

Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024
Inwestorzy projektu Trzy Szczyty mieli założenie, chcieli dom katalogowy. Po kilku spotkaniach ud...
Marzec 13, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: unsplash.com
Pielęgnacja trawnika to wyzwanie, na które składa się wiele elementów, w tym walka z niepożądany...
Czerwiec 3, 2024
Nie od dziś światło dzienne wykorzystywane jest w architekturze i sztuce. Jego umiejętne zastoso...
Czerwiec 3, 2024

Konkursy

Kyoto Global Design Awards honors extraordinary designers from around the world. Our Jury members are diverse, independent and are responsible for selecting award-winning design projects, thus prov...
Czerwiec 17, 2024
The mission of ISARCH Award is to embolden quality multidisciplinary design and art disciplines internationally. Finding inspiration in architecture, product, graphic, digital, fashion and art, the...
Czerwiec 17, 2024