Projekty domów jednorodzinnych

Sierpień 18, 2020

Dom wiejski - "stodoła na przestrzał"

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Powierzchnia użytkowa: powyżej 200 m2
Powierzchnia zabudowy: 280,00 m2
Wysokość: 7,00 m
Wysokość kondygnacji: 4,20 m
Technologia: tradycyjna murowana
Charakter: nowoczesny
Minimalna szerokość działki: 18,80 m
Kąt nachylenia dachu: 45,00 o
Garaż: tak
Piwnica: nie
Dach: spadzisty
Ilość kondygnacji: jedna
Autorzy projektu: arch. Bartłomiej Zabój
Pracownia: THEZA Architekci

Galeria


STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego - "nowoczesnej stodoły "

Punktem wyjściowym do realizacji projektu było stworzenie parterowego budynku w charakterze wiejskiego domu, na kształt murowanej stodoły. Łatwość użytkowania, minimalny czas dla bieżącej konserwacji (w tym brak okien połaciowych) spowodowały o wyborze naturalnych materiałów okładzin zewnętrznych (ceramika, drewno, aluminium), tradycyjnych technologii budowania oraz rodzaju energooszczędnych instalacji. Najistotniejszym dla Inwestora 2+1 miała stać się otwarta, wielkoprzestrzenna część dzienna.

Dom lokalizowany jest w podmiejskiej wsi, posiadającej pozostałości zabudowy zagrodowej, gdzie z parcelowanych użytków rolnych rozrasta się nowa zabudowa jednorodzinna. Wąska, a zarazem długa działka z wjazdem od południowego zachodu wymusza zabudowę linearną, racjonalnie wykorzystującą nasłonecznienie i dostęp. Ta niekorzystna cecha została jednak przekonwertowana na atut, pozwalający na sekwencyjne wydzielenie wewnętrznych stref prywatności na działce. W tym celu wyznaczone zostały trzy strefy: wjazdowa (ogólnodostępna z częścią garażową), dzienna (buforowa - czerwona stodoła) oraz prywatna (cicha część mieszkalna wraz z ogrodem). Wykorzystując zapisy planu miejscowego oraz uwarunkowania istniejącej zabudowy, budynek sytuowany jest w głąb działki, przez co strefa wjazdowa zyskuje na przestrzeni i stanowi swoiste przedpole dla rzeczowej 'stodoły'.

Strefa dzienna staje się buforem za sprawą prostopadłej aranżacji w stosunku do dłuższego boku działki i linearnej zabudowy oraz powiększenia wysokości, w efekcie dominując w bryle całego budynku. Zastosowanie czerwonej dachówki (w tym na elewacji), podkreśla przełamanie linearnego ciągu funkcji a także kultywuje charakter starej zabudowy wsi. Lokalizowana w niej przestrzeń dzienna realizowana jest w otwartym planie wnętrza wraz z minimalistycznym aneksem kuchennym (preferencje Inwestora). Całość dopełniona jest biblioteczką na nieużytkowej antresoli i zwieńczona odkrytą więźbą dachową wraz z widocznym deskowaniem.

Strefa prywatna kontynuowana jest linearnie w głąb działki, a jej modułowość pozwala na jej potencjalną rozbudowę w kierunku ogrodu. Każda z sypialni projektowana jest z pełną wysokością (odkryta więźba) oraz bezpośrednim wyjściem na taras, skutkując dużym potencjałem do aranżacji wnętrza i integracji z przestrzenią zewnętrzną.

Lokalizacja: przedmieścia Wrocławia
Autorzy: THEZA Architekci, arch. Bartłomiej Zabój
Powierzchnia: 220 m2
Projekt: 2019-20
Status: w budowie
Dodane przez: THEZA_Architekci
Dodano: 18/08/2020, Zmodyfikowano: 27/08/2020

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

Projekty domów jednorodzinnych

Sierpień 18, 2020
STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego - "nowoczesnej stodoły " Punktem wyjściowym do re...

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Siedziba Arpex to budynek hybrydowy, który łączy w sobie przestrzenie magazynowe i biura administ...
Styczeń 12, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Materiały budowlane

Folie Grzewcze ELEKTRA WoodTec2™ są gotowymi do układania elementami grzejnymi. Składają się z u...
Kwiecień 7, 2021
PRO-VENT MISTRAL
Centrale rekuperacyjne PRO-VENT MISTRAL to urządzenia nawiewno-wywiewne z wysokosprawnym odzyski...
Kwiecień 1, 2021

Konkursy

The 2021 session of the Geneva Prize aims to encourage innovative architectural approaches and reward bold projects. On a free program, all types of projects are eligible: built, under construction...
Maj 12, 2021
Konkurs jest skierowany do posiadaczy obiektów nieruchomych wpisanych do rejestru zabytków i znajdujących się na terenie województwa mazowieckiego, przy których przeprowadzono prace konserwatorskie...
Maj 10, 2021
#thezaarchitekci #nowoczesnastodoła #współczesnydom #domstodoła #housedesign #modernbarn