Pensjonat z Widokiem

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Powierzchnia użytkowa: powyżej 200 m2
Powierzchnia zabudowy: 300,00 m2
Wysokość: 5,60 m
Technologia: Szkielet drewniany
Charakter: nowoczesny
Garaż: nie
Piwnica: tak
Dach: spadzisty
Ilość kondygnacji: dwie
Autorzy projektu: Ligia Krajewska , Jakub Pstraś
Pracownia: e x e x e

Galeria

Widok od strony zachodniej
Schemat Ideowy
Plan Sytuacyjny
Rzut Parteru budynku mieszkalnego

Projekt pensjonatu wraz z towarzyszącym budynkiem gospodarczym zlokalizowany jest na ponad 2-hektarowej działce w gminie Wleń, w województwie dolnośląskim. Z pięknej działki o ekspozycji południowo-wschodniej rozpościera się imponujący widok na pasma górskie od północnego-wschodu do południowego-zachodu, stanowiący szeroką panoramę wokół planowanego miejsca lokalizacji budynków. Maksymalne wykorzystanie walorów widokowych oraz jak najlepsze doświetlenie światłem naturalnym miały decydujący wpływ na projektowaną kompozycję przestrzenną budynków oraz logikę wnętrz.

Projektowana zabudowa zlokalizowana została w zachodniej, najwyższej części działki, z zapewnieniem dogodnego dojazdu. Na terenie o zróżnicowanej topografii i znacznym nachyleniu ustawione zastały w swobodnej kompozycji dwie masywne platformy dostosowane do spadków terenu. Wyznaczają one miejsca, na których ustawione zostały proste bryły budynków – mieszkalnego (większego) i gospodarczego (mniejszego) – zorientowane na widoki i dostosowane do warunków nasłonecznienia.

Forma projektowanej zabudowy dostosowana została do kontekstu w jakim ma powstać, z poszanowaniem i zaczerpnięciem jego najbardziej charakterystycznych elementów. Proste, zwarte bryły budynków, przekryte stromymi dachami dwuspadowymi, usytuowano na wysokich podmurówkach, co stanowi naturalne nawiązanie do lokalnych tradycji budownictwa. Osiągnięty efekt wizualny z użyciem ciemnej dachówki i drewna w dwóch odcieniach, jest współczesną interpretacją rozwiązań stosowanych przez lata. Ponadto, forma budynków z wyeksponowanymi elementami konstrukcyjnymi – słupami – stanowi swobodne nawiązanie do budynków przysłupowych, szczególnych dla tego regionu. Oba budynki zaprojektowano w konstrukcji lekkiego szkieletu drewnianego. Kompozycja materiałowo-przestrzenna została pomyślana w taki sposób, aby jak najbardziej wtopić się w krajobraz naturalny i kulturowy, przy zachowaniu wyrazistego, indywidualnego charakteru nowej zabudowy.

Więcej na www.exexe.pl
Dodane przez: exexe
Dodano: 08/11/2019

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

Widok od strony południowej
Projekt pensjonatu wraz z towarzyszącym budynkiem gospodarczym zlokalizowany jest na ponad 2-hektarowej działce w gminie Wleń, w województwie dolno...

Zobacz więcej informacji o użytkowniku:

Pracownia:
e x e x e

Domy jednorodzinne

DZIAŁKA / LOKALIZACJA BUDYNKU Działka zlokalizowana w Mikołowie, u podnóża góry pokrytej gęstym...
Listopad 16, 2019
dzienna wizualizacja 3d budynku mieszkalnego
Wizualizacja 3d budynku mieszkalnego, wielorodzinnego, prezentująca stan obiektu po planowanej pr...
Listopad 13, 2019

Wasze realizacje

Dom usytuowany na południowym zboczu gór izerskich nad miejscowością Wojcieszyce w Kotlinie Jelen...
Październik 7, 2019
Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

For this architecture competition, participants are tasked with creating sustainable designs for lodges that can be replicated throughout the protected areas of Abu Dhabi.
Listopad 19, 2019
„Przestrzeń wspólna jest wartością. Nagroda NIAiU” to konkurs na najlepsze prace magisterskie i dyplomy projektowe, obronione w latach 2017/18 i 2018/19. Celem konkursu jest nie tylko promocja najc...
Listopad 19, 2019