Miasta zrównoważone

Listopad 15, 2021

The Forestias - zielona dzielnica w Tajlandii

zielone miasta, architektura zrównoważona
zielone miasta, architektura zrównoważona

The Forestias jest jednym z największych projektów deweloperskich w Tajlandii. Najważniejszym jego elementem jest 48.000 metrów kwadratowych lasu miejskiego, który znajduje się w centrum osiedla.

Głównym celem projektu jest stworzenia dla mieszkańców warunków do życia bliżej natury. Obecnie na terenie funkcjonujące centrum handlowe, które zostanie przekształcone w The Forestias Ecosystem Learning Center. Oprócz funkcji edukacyjnych ma być miejscem spotkań dla lokalnej społeczności. Po środku całego kompleksu znajduje się również tzw.: Leśny Pawilon.

Koncepcja całego projektu krajobrazu tworzona była pod hasłem "Symbioza z naturą” i skupiała się na trzech podstawowych celach: budowanie przyszłości w symbiozie z naturą, zanurzenie się w dzikiej przyrodzie i zrównoważenie działalności człowieka oraz wzrost lasu miejskiego - poprzez przekształcenie sztywnej formy pawilonu w naturalną swobodną formę centralnego lasu. Celem było także zmaksymalizowanie prywatności wszystkich użytkowników i mieszkańców oraz zapewnienie autentycznego doświadczenia życia w sąsiedztwie z naturą.

W projekcie wdrożono międzynarodowe standardy SITES, WELL i LEED, dzięki czemu mieszkańcy będą żyć w środowisku naturalnym stworzonym wśród tkanki miejskiej.

The Forestias - plan zagospodarowania terenu; TK Studio, Google Earth
The Forestias; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat
The Forestias; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat
The Forestias; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat
The Forestias; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat
The Forestias - Pawilon Lesny; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat
The Forestias; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat
The Forestias/Pawilon Lesny - plan zagospodarowania terenu; Mr. Weerapol Singnoi, TK Studio
The Forestias - lokalizacja projketu; Google Earth
The Forestias - Schemat wzrostu lasu; ilustracja: TK Studio
The Forestias - schemat wzrostu lasu; ilustracja: TK Studio
The Forestias; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat
The Forestias; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat
The Forestias; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat
The Forestias - Pawilon Lesny; fot.: Mr. Rungkit Charoenwat

Budynki zrównoważone

Centrum Życia Społecznego w Barcelonie wg. projektu HAZ ARQUITECTURA, zdj.:  José Hevia
Projekt został opracowany przez katalońską pracownię HAZ ARQUITECTURA. Jest to budynek o konstruk...
Czerwiec 20, 2022
 "Magnifica Fabbrica" - 1. miejsce w konkursie na projekt nowego kompleksu opery La Scala w Mediolanie; autorzy - konsorcjum FRPO, Walk i SD Partners
Włosko-hiszpański zespół składający się z trzech firm: FRPO, Walk i pracowni SD Partners wygrał m...
Czerwiec 12, 2022

Materiały budowlane

Urządzając swoją sypialnię, warto postawić na ponadczasowe i eleganckie wzornictwo, jak również...
Czerwiec 15, 2022
      Kolor odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym życiu. Ma ogromny wpływ na nas...
Kwiecień 28, 2022

Konkursy

Urząd m.st. Warszawy-Urząd Dzielnicy Wawer zaprasza do jednoetapowego konkursu architektonicznego na opracowanie koncepcji PAR.
Lipiec 20, 2022
Przedmiotem Konkursu jest wykonanie koncepcji architektonicznej modernizacji i rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej oraz spójnej, całościowej koncepcji zagospodarowania...
Lipiec 4, 2022