Polska i Świat

Listopad 25, 2020

Centrum Edukacji Ekologicznej przy składowisku odpadów

Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI

Centrum Edukacji Ekologicznej (CEE) to projekt nietypowego budynku w sąsiedztwie składowiska odpadów. Obiekt zaprojektowany został przez STUDIO BB ARCHITEKCI dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach. Ma być projektem wyjątkowym i demonstracyjnym w zakresie kształtowania świadomości ekologicznej i ma spełniać dwie funkcje: bieżącego nadzoru nad składowaniem i gospodarowaniem odpadów oraz edukacyjną w zakresie świadomości edukacyjnej.

Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI

Projekt obiektu socjalno-biurowego zakłada budowę parterowego budynku o nietypowym planie, z zielonym dachem przystosowanym do ruchu pieszych, który wkomponuje się w bezpośrednie otoczenie. Forma obiektu była inspirowana sąsiadującym wzniesieniem, które jest zrekultywowaną kwaterą zutylizowanych śmieci. W projekcie zaproponowano elementy prefabrykowane i ekologiczne: blachę fałdową, belki konstrukcyjne z drewna klejonego oraz zielony dach. Na dachu zaprojektowano ścieżkę edukacyjną z tablicami informacyjnymi, instalacje fotowoltaiczną oraz przewidziano miejsce na ule.Strefa przed wejściem do budynku ma pełnić funkcje edukacyjne dla najmłodszych. Na placu zaproponowano dysze wodne wraz z nietypowymi meblami miejskim, które tworzą znak graficzny symbolizujący recykling. W strefie wznoszącego się dachu, wkomponowano w teren stopnie do siedzenia. Tworzą one miejsce do wypoczynku i edukacji ekologicznej na otwartym powietrzu. W całość wkomponowano dwie ścieżki edukacyjne: pierwsza na dach budynku oraz druga, która wspina się na zrekultywowaną kwaterę śmieci - tam odwiedzający będą mogli przejść się po zrekultywowanym wysypisku i zobaczyć z dystansu część składowiska przed rekultywacją.
W budynku znajdować się będą biura, pomieszczenia socjalne , sala wystawienniczo-edukacyjna, oraz sala konferencyjno-edukacyjna. W strefie wejściowej zaprojektowane zostało miejsce na rosnące drzewo, które podkreśla symbolikę projektu. Wykończenie ma industrialny charakter, a więc znajdziemy elementy wykończeniowe z betonu, drewna, wyeksponowane instalacje. Bezpośrednio przy sali konferencyjno-edukacyjnej znajduje się przeszklone pomieszczenie wymiennikowni, stanowiące również pomieszczenie pokazowe służące pokazaniu nowoczesnych technologii odzysku energii i ogrzewania budynku.

  • autorzy: Barbara Uherek-Bradecka, Tomasz Bradecki, Paweł Gembalczyk; STUDIO BB ARCHITEKCI
  • inwestor PZO Przedsiębiorstwo Zagospodarowania Odpadów
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI

Autorzy:
STUDIO BB ARCHITEKCI

Tagi: centrum edukacji architektura

Domy jednorodzinne

Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024
Inwestorzy projektu Trzy Szczyty mieli założenie, chcieli dom katalogowy. Po kilku spotkaniach ud...
Marzec 13, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: unsplash.com
Pielęgnacja trawnika to wyzwanie, na które składa się wiele elementów, w tym walka z niepożądany...
Czerwiec 3, 2024
Nie od dziś światło dzienne wykorzystywane jest w architekturze i sztuce. Jego umiejętne zastoso...
Czerwiec 3, 2024

Konkursy

Nurten Aksugür Best Concept Communication (BCC) is a competition designed for all Interior Architecture students around the world. Its aim is to support the students studying in the field of Interi...
Czerwiec 10, 2024
For the last five years, Study Architecture has put out a call to architecture school faculty from around the world to nominate graduating students whose work exemplifies excellence in architectura...
Czerwiec 10, 2024