Polska i Świat

Kwiecień 15, 2008

Gimnazjum Warszawa-Białołęka

Gimnazjum Warszawa-Białołęka, źródło: Konior Studio
Gimnazjum Warszawa-Białołęka, źródło: Konior Studio

Obiekt, zanurzony w naturalnym krajobrazie, stanowi swoistą enklawę natury i kultury, nauki i sportu.

Położenie

Pod inwestycję przeznaczono teren w bezpośrednim sąsiedztwie nabrzeża Wisły. Pełne zieleni otoczenie zachowało swój naturalny, parkowy charakter. W pobliżu znajduje się intensywna zabudowa osiedli mieszkaniowych

Fasada północna

Architektura

Punktem wyjścia stała się właściwa relacja wnętrza z otoczeniem oraz spójność wielofunkcyjnej struktury. Wykorzystano istniejącą zieleń dla charakterystycznej falującej linii północnej ściany obiektu. Ten ceglany siedemdziesięciometrowy mur jest charakterystycznym i rozpoznawalnym znakiem. Falująca pomiędzy drzewami wstęga fasady stanowi główny akcent architektoniczny budynku, który organicznie wtapia go w otoczenie. Nad całością dominuje owalny tambur wielofunkcyjnej auli wyraźnie wystający z płaskiej, dwukondygnacyjnej struktury.
Obiekt przestrzennie podzielony jest na dwie części:
- część północna z wejściem głównym zawiera funkcje ogólnodostępne, część dydaktyki, centrum sportowe i ośrodek kultury z owalną umieszczoną centralnie salą teatralną.
- część południowa z trzema blokami sal lekcyjnych i pracowni z wewnętrznymi dziedzińcami rekreacyjnymi
Obydwie części budynku łączy dwukondygnacyjna przeszklona galeria. Cegła i licowy beton architektoniczny mają stanowić o surowym charakterze obiektu.
Kolorowa posadzka i fragmentarycznie stosowane akcenty barwne wyposażenia, rolet okiennych mebli kontrastują z szarością tła. Całości dopełniają ujęte w szklanych fasadach kadry żywego obrazu zieleni otaczającej obiekt.

Patio

Rozwiązania funkcjonalne

Budynek łączy w sobie cztery funkcje, z których każda mogłaby stanowić program dla osobnego obiektu. Tak połączono poszczególne funkcje, aby w jednym budynku zachowały swoją autonomię. Bloki funkcjonalne łączą się z przestrzenią centralnego, dwukondygnacyjnego wnętrza. Obszerne forum znakomicie spełnia funkcję komunikacji. Nadto pozwala na wykorzystanie przestrzeni jako wielofunkcyjnej sali dla uroczystości szkolnych, spotkań i zabaw i rekreacji. Otwarcia widokowe, połączenia z zespołem sportowym i dziedzińcami dają optymalne warunki dla wypoczynku, spotkań w przerwach między lekcyjnych i podczas antraktów w dzielnicowym teatrze.

Tomasz M. Konior

Pawilon

Dane techniczne:

Projekt: 2003
Realizacja: 2005
Zespół Autorski: Tomasz M. Konior, Tomasz Danielec, Andrzej Witkowski, Mateusz Biskupem, Paweł Gruszka, Mariusz Okrajek
Powierzchnia terenu: 7 713m2
Kubatura: 49 600m3

Schody pożarowe

Wejście

Wejście - widok z boku

Fasada

Widok ściany klinkierowej

Wejście (w nocy)

Źródło: Konior Studio

Tagi: Tomasz Konior architektura realizacja architekt

Domy jednorodzinne

Dwupoziomowy budynek z lotu ptaka przejmuje kształt litery U zwróconej ramionami na południe i ot...
Listopad 18, 2022
Dom wśród drzew zlokalizowany na działce porośniętej sosnami, okolice Warszawy. Naszym zadaniem b...
Sierpień 17, 2022

Wasze realizacje

LETNIE APARTAMENTY, HOHWACHT, NIEMCY
Październik 28, 2022
IBIS STYLES, RESTAURACJA, DREZNO, NIEMCY
Październik 28, 2022

Materiały budowlane

W obliczu zmiany klimatu i coraz większej degradacji środowiska naturalnego, należy uważnie przy...
Październik 12, 2022
Nowoczesny materiały do wykonywania pokryć dachowychJeszcze do niedawna jedynym materiałem używa...
Październik 11, 2022

Konkursy

Propozycja projektowa powinna optymalnie wykorzystać potencjał i uwarunkowania obszaru opracowania oraz spełniać zarówno oczekiwania lokalnej społeczności, jak i wpisywać się we współczesne trendy...
Listopad 18, 2022
Konkurs architektoniczny na projekt pawilonu Polski na EXPO 2025 w Osace przeprowadzony będzie w tzw. formule flamandzkie. Oznacza to, że nie jest konkursem o charakterze anonimowym, a uczestnicy...
Listopad 17, 2022