Projekty domów jednorodzinnych

Grudzień 2, 2022

WILLA NAD JEZIOREM

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Powierzchnia użytkowa: powyżej 200 m2
Powierzchnia zabudowy: 260,00 m2
Kubatura: 3000,00 m3
Wysokość: 6,50 m
Wysokość kondygnacji: 3,00 m
Charakter: nowoczesny
Minimalna szerokość działki: 40,00 m
Garaż: tak
Piwnica: tak
Dach: nie dotyczy
Ilość kondygnacji: dwie
Pracownia: STUDIO BB ARCHITEKCI

Galeria


Koncepcja dwukondyngnacyjnej willi zlokalizowanej nad jeziorem to projekt, który zakłada wpisanie budynku w krajobraz, przy zachowaniu środków współczesnej oszczędnej estetyki
Ideą projektu było takie potraktowanie elewacji od strony jeziora, które pozwoli na zminimalizowanie efektu ostrokreślnej bryły odcinającej się od miękkiej linii brzegowej. W tym celu przyjęto, że zielony dach będzie łączył się z zielonym nawisem wokół dachu budynku. Zaprojektowano przestrzenną kratę, która pozwala na wspinanie się winobluszczu w dystansie i bez bezpośredniej ingerencji w elewację. Wilgoć oraz efekty przyczepiania się pnączy do fasady zostaną w ten sposób wyeliminowane. W projekcie istotny był układ funkcjonalny, który pozostawia salon jako centralną otwartą na dwie kondygnacje przestrzeń z antresolą. W obszernym salonie zaproponowano wysokie ponad 5-cio metrowe przeszklenie, dzięki któremu można podziwiać widoki. Przestrzeń doświetlono także z góry świetlikiem. Mato dawać wrażenie przebywania w maksymalnie doświetlonej przestrzeni dziennej połączonej z jadalnią i kuchnią. Od strony wjazdu zapewniono 3 miejsca garażowe. Na parterze zaprojektowano także saunę oraz pomieszczenia dla gości. Na piętrze znajdują się 4 sypialnie wraz z łazienkami oraz pralnia. Całkowita powierzchnia willi to 420 mkw. Budynek zaprojektowano w formie litery U, co daje intymność we centralnej części, która kojarzy się z włoskimi patio. Jedna z części litery U to rozległe tarasy, które mają umożliwić wypoczynek na zewnątrz nawet podczas deszczu. Przez tarasy poprowadzono zewnętrzną spiralną klatkę schodową, która prowadzi na zielony dach. Tam znajduje się punkt widokowy do obserwacji jeziora oraz zieleń. Przed budynkiem od strony jeziora zaprojektowano basen oraz przejście na prywatne molo. Na elewacji zaproponowano cegłę, oraz drewno, które uzupełniają surowe betonowe elementy tarasów.
Lokalizacja Pojezierze mazurskie, Polska
Projekt Studio BB architekci, Tomasz Bradecki, Barbara Uherek-Bradecka, Martyna Skruch
Dodane przez: studiobb
Dodano: 02/12/2022

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

Koncepcja dwukondyngnacyjnej willi zlokalizowanej nad jeziorem to projekt, który zakłada wpisanie budynku w krajobraz, przy zachowaniu środków wspó...

Domy jednorodzinne

Koncepcja dwukondyngnacyjnej willi zlokalizowanej nad jeziorem to projekt, który zakłada wpisanie...
Grudzień 2, 2022
Dwupoziomowy budynek z lotu ptaka przejmuje kształt litery U zwróconej ramionami na południe i ot...
Listopad 18, 2022

Wasze realizacje

Mieszkanie w stylu eklektycznym_kuchnia
Mieszkanie w stylu eklektycznym. Głównym elementem wnętrza jest zabudowa meblowa, która "przecina...
Styczeń 17, 2023
LETNIE APARTAMENTY, HOHWACHT, NIEMCY
Październik 28, 2022

Materiały budowlane

W obliczu zmiany klimatu i coraz większej degradacji środowiska naturalnego, należy uważnie przy...
Październik 12, 2022
Nowoczesny materiały do wykonywania pokryć dachowychJeszcze do niedawna jedynym materiałem używa...
Październik 11, 2022

Konkursy

The Portugal Olive Guest House competition is run in partnership with the Verde family, tasking participants with presenting designs for a guest house to be constructed on their property. The guest...
Styczeń 23, 2023
Przedmiotem opracowania, zgodnie z Regulaminem konkursu, jest opracowanie koncepcji architektonicznej/wizualizacji dla modernizacji i rozbudowy budynku Ośrodka Edukacyjno-Muzealnego Roztoczańskiego...
Styczeń 17, 2023