Gimnazjum Warszawa-Białołęka, źródło: Konior Studio

Polska i Świat

Kwiecień 15, 2008

Gimnazjum Warszawa-Białołęka

Obiekt, zanurzony w naturalnym krajobrazie, stanowi swoistą enklawę natury i kultury, nauki i sportu.

Położenie

Pod inwestycję przeznaczono teren w bezpośrednim sąsiedztwie nabrzeża Wisły. Pełne zieleni otoczenie zachowało swój naturalny, parkowy charakter. W pobliżu znajduje się intensywna zabudowa osiedli mieszkaniowych

Fasada północna

Architektura

Punktem wyjścia stała się właściwa relacja wnętrza z otoczeniem oraz spójność wielofunkcyjnej struktury. Wykorzystano istniejącą zieleń dla charakterystycznej falującej linii północnej ściany obiektu. Ten ceglany siedemdziesięciometrowy mur jest charakterystycznym i rozpoznawalnym znakiem. Falująca pomiędzy drzewami wstęga fasady stanowi główny akcent architektoniczny budynku, który organicznie wtapia go w otoczenie. Nad całością dominuje owalny tambur wielofunkcyjnej auli wyraźnie wystający z płaskiej, dwukondygnacyjnej struktury.
Obiekt przestrzennie podzielony jest na dwie części:
- część północna z wejściem głównym zawiera funkcje ogólnodostępne, część dydaktyki, centrum sportowe i ośrodek kultury z owalną umieszczoną centralnie salą teatralną.
- część południowa z trzema blokami sal lekcyjnych i pracowni z wewnętrznymi dziedzińcami rekreacyjnymi
Obydwie części budynku łączy dwukondygnacyjna przeszklona galeria. Cegła i licowy beton architektoniczny mają stanowić o surowym charakterze obiektu.
Kolorowa posadzka i fragmentarycznie stosowane akcenty barwne wyposażenia, rolet okiennych mebli kontrastują z szarością tła. Całości dopełniają ujęte w szklanych fasadach kadry żywego obrazu zieleni otaczającej obiekt.

Patio

Rozwiązania funkcjonalne

Budynek łączy w sobie cztery funkcje, z których każda mogłaby stanowić program dla osobnego obiektu. Tak połączono poszczególne funkcje, aby w jednym budynku zachowały swoją autonomię. Bloki funkcjonalne łączą się z przestrzenią centralnego, dwukondygnacyjnego wnętrza. Obszerne forum znakomicie spełnia funkcję komunikacji. Nadto pozwala na wykorzystanie przestrzeni jako wielofunkcyjnej sali dla uroczystości szkolnych, spotkań i zabaw i rekreacji. Otwarcia widokowe, połączenia z zespołem sportowym i dziedzińcami dają optymalne warunki dla wypoczynku, spotkań w przerwach między lekcyjnych i podczas antraktów w dzielnicowym teatrze.

Tomasz M. Konior

Pawilon

Dane techniczne:

Projekt: 2003
Realizacja: 2005
Zespół Autorski: Tomasz M. Konior, Tomasz Danielec, Andrzej Witkowski, Mateusz Biskupem, Paweł Gruszka, Mariusz Okrajek
Powierzchnia terenu: 7 713m2
Kubatura: 49 600m3

Schody pożarowe

Wejście

Wejście - widok z boku

Fasada

Widok ściany klinkierowej

Wejście (w nocy)

Źródło: Konior Studio

Tagi: Tomasz Konior architektura realizacja architekt

Domy jednorodzinne

DZIAŁKA / LOKALIZACJA BUDYNKU Działka zlokalizowana w Mikołowie, u podnóża góry pokrytej gęstym...
Listopad 16, 2019
dzienna wizualizacja 3d budynku mieszkalnego
Wizualizacja 3d budynku mieszkalnego, wielorodzinnego, prezentująca stan obiektu po planowanej pr...
Listopad 13, 2019

Wasze realizacje

Dom usytuowany na południowym zboczu gór izerskich nad miejscowością Wojcieszyce w Kotlinie Jelen...
Październik 7, 2019
Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

For this architecture competition, participants are tasked with creating sustainable designs for lodges that can be replicated throughout the protected areas of Abu Dhabi.
Listopad 19, 2019
„Przestrzeń wspólna jest wartością. Nagroda NIAiU” to konkurs na najlepsze prace magisterskie i dyplomy projektowe, obronione w latach 2017/18 i 2018/19. Celem konkursu jest nie tylko promocja najc...
Listopad 19, 2019