Polska i Świat

Październik 17, 2008

MCK Katowice - wyniki konkursu

Zakończono konkurs na projekt Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach. Wygrała praca zespołu architektów z JEMS Architekci Sp. zo. O. Warszawa.
Zespół autorski :
Arch. Olgierd Jagiełło
Arch. Maciej Miłobędzki
Arch. Wojciech Kotecki
Arch. Paweł Majkusiak
Arch. Marcin Sadowski
Arch. Jerzy Szczepanik - Dzikowski
oraz:
Mai Bui Ngoc
Paweł Gozdyra
Anna Królikowska
Michał Ożóg
Marcin Puchacz
Maciej Rydz
Piotr Sołowiej
Mateusz Świętorzecki
Piotr Waleszkiewicz
Konsultacje:
Tadeusz Cisek
Piotr Pachowski
Jarosław Kujawa
Projekt został nagrodzony za jasną i klarowną koncepcję urbanistyczną zestawioną doskonale z architekturą sali katowickiego Spodka . Bardzo dobrze zdefiniowane zostały w projekcie przestrzenie publiczne rozwiązane w postaci urbanistycznej platformy. Atrakcyjnie zaprojektowane przenikanie przestrzeni placu wejściowego z przestrzenią hallu głównego i foyer centrum kongresowego. Bardzo wysoko została oceniona przez Jury specyficzna, zielona przestrzeń publiczna przeprowadzona przez zdeformowany celowo fragment dachu. Ta zielona ścieżka i przełamanie dużej bryły budynku rozbija jego skalę i wytwarza nową perspektywę widokową na architekturę spodka. " pęknięcie " to łączy w szerszym aspekcie strefę wejściową z szerszym otoczeniem ronda. Wszystkie wymagane funkcje obiektu centrum kongresowego zostały rozwiązane bardzo dobrze i elastycznie zapewniając w bardzo wysokim stopniu wymagania funkcjonalne. Usytuowanie restauracji w poziomie wejścia głównego, otwartej na plac przed budynkiem z pewnością wpłynie na podniesienie jakości i atrakcyjności zespołu. Na uwagę zasługuje możliwość łatwego wydzielenia części konferencyjnej od części sali wielofunkcyjnej, dając możliwość różnej i swobodnej adaptacji sal dla potrzeb przygotowywanych imprez. Praca w pełni respektuje możliwość kształtowania przyszłej osi kompozycyjnej jaką tworzyć będą MCK, NOSPR i Muzeum Śląskie. Bardzo transparentnie zostały rozwiązane wjazdy i wyjazdy w przestrzeń parkingu podziemnego umożliwiając łatwe opróżnianie parkingu po imprezach. Publiczna przestrzeń na dach powinna być ostrożnie i szczegółowo zaprojektowana. Podziemne połączenie ze Spodkiem powinno być zdaniem Jury zaprojektowane jako szersze. Strefa dostaw powinna być poszerzona poza prosty plac zwrotny.

Autorzy:
og

Domy jednorodzinne

DZIAŁKA / LOKALIZACJA BUDYNKU Działka zlokalizowana w miejscowości Puszcza Mariańska w otulinie...
Listopad 23, 2020
Wizualizacje gotowego projektu domu jednorodzinnego. Projekt dostępny m.in. na https://www.extrad...
Sierpień 24, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - pólki do salonu. Bardzo wytrzymałe (ok. 100 kg/mb) półki na książki bez widocznych wspo...
Maj 19, 2020
Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020

Materiały budowlane

ALUPROF MB-SR60N – najnowszy system lekkich ścian fasadowych
Odpowiadając na zapytania i sugestie architektów, ALUPROF wprowadza do oferty nowy system fasad...
Listopad 4, 2020
Firma FAKRO od prawie 30 lat kreuje oraz wdraża innowacyjne rozwiązania stolarki otworowej. Ogrom...
Wrzesień 30, 2020

Konkursy

Zimna stal i ciepłe drewno? Przełam schemat! Stwórz oryginalny projekt, weź udział w konkursie i wygraj nagrodę pieniężną.
Listopad 25, 2020
The UIA has endorsed the competition, which is part of UNESCO’s initiative called “Revive the Spirit of Mosul”, a call for the restoration of one of Iraq’s iconic cities.
Listopad 23, 2020