Superkilen - projekt urbanistyczny autorstwa trzech proacowni: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex - znalazł się w finale konkursu do Europejskiej Nagrody im. Mies van der Rohe 2013. Zdjęcie: Iwan Baan

Polska i Świat

Luty 12, 2013

Superkilen

Jest heterogenicznym kolażem urbanistycznym, w środku gęstej zabudowy sąsiadującej z centrum Kopenhagi w Danii. Dzielnica ta ma zdecydowanie międzynarodowy charakter, gdzie miesza się wiele różnych kultur. Zagospodarowanie przestrzeni miało odzwierciedlać ten międzynarodowy charakter.

Projekt znalazł się w finale konkursu do Europejskiej Nagrody im. Mies van der Rohe 2013. Autorem projektu są pracownie architektoniczne Pracownie architektoniczne: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex.

 

 

Paln zagospodarowania prtzestrzeni Superkilen - projekt urbanistyczny autorstwa trzech proacowni: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Iwan Baan

 

 

Celem projektu było takie zrewitalizowanie przestrzeni, aby swój wyraz znalazła każda z żyjących tam subkultur. W ten sposób powstał czarny i czerwony skwer oraz zielony park. Poza innymi funkcjami każdego koloru (czerwony - to teren do uprawiania sportów, zielony - park zabaw dla dzieci i trawniki, a czarny rynek - miejsce piknikowe) mieszają się tak różne elementy kulturowe. Na przykład można posiedzieć w ogrodzie chińskim, który oferuje miniaturowe formacje skalne chińskich gór lub w japońskim ogrodzie zen; znajdziemy tam również elementy ogrodu z Florencji, Wersalu czy Londynu a także repliki greckich ruin. Spotkamy tam meble miejskie i inne elementy kulturowe z 62 krajów, w tym również lokalne. Atmosferę tego miejsca podkreślają także odpowiednio zaprojektowane neony i billboardy.

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Iwan Baan

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Hanns Joosten

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Torben Eskerod

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Hanns Joosten

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Iwan Baan

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Iwan Baan

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Hanns Joosten

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Iwan Baan

O projekcie

  • Miejsce: Norrebro, Kopenhaga (Dania)
  • Klient: Miasto Kopenhaga
  • Projekt urbanistyczny: 2007
  • Powierzchnia: 39.000 m2
  • Architektura: TOPOTEK 1, BIG Bjarke Ingels Group, Superflex
  • Zdjęcia: Iwan Baan, Torben Eskerod, Hanns Joosten, Mike Magnussen

 

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Iwan Baan
Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Iwan Baan

 

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Iwan Baan

 

Superkilen - autorzy: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 i Superflex, zdjęcie: Mike Magnussen

Źródło: BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1, Superflex

Tagi: urbanistyka zagospodarowanie przestrzeni Nagoroda Mies van der Rohe

Domy jednorodzinne

wizualizacje projektu wiejskiego domu jednorodzinnego w stylu nowoczesnej stodoły wykończonego w ciemnym drewnie i betonowym tynku
Wizualizacje 3d przestronnego nowoczesnego domu jednorodzinnego za miastem, wykończonego ciemnym...
Wrzesień 18, 2019
Dom letniskowy - elewacja ogrodowa
Dom rekreacyjny, całoroczny, zaprojektowany dla rodziny dwójką dzieci. Technologia domu drewnia...
Sierpień 21, 2019

Wasze realizacje

Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019
Miło nam, iż Inwestor będący pod wrażeniem zrealizowanego już przez naszą pracownię projektu domu...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

Jury oceni zgłoszenia, wykorzystując pięć „istotnych zagadnień”, dotyczących zrównoważonego budownictwa, obejmujących: innowacje i możliwości przenoszenia (postęp), standardy etyczne i zapobieganie...
Wrzesień 17, 2019
Coláiste Ailígh, Letterkenny (Ireland) Medal Winner 2017 - McGarry Ní Éanaigh Architects, Ireland Photo Credit Richard Hatch
Organised by the UIA Architecture for All Work Programme, the Friendly and Inclusive Spaces Awards were established to promote inspiring buildings and sites that have created socially sustainable e...
Lipiec 30, 2019