Pozostałe projekty

Styczeń 17, 2012

Koncepcja Galerii Sztuki Współczesnej w Opolu

widok wewnętrznego pasażu pieszego
Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Galerie sztuki

Galeria

widok zewnętrzny
widok zewnętrzny ogólny
widok sali wystawienniczej
plan sytuacyjny
rzut przyziemia
rzut piętra

Główną ideą projektu było połączenie starego budynku z nowoprojektowanym w taki sposób aby tworzyły one spójną całość. W tym celu podzielono prostopadłościan na mniejsze części, z czego jedna z nowoutworzonych brył zawisła nad budynkiem istniejącym, co spowodowało, że ów budynek możemy odczytywać jako jedną z tych mniejszych brył. Aby zwiększyć wrażenie spójności pomiędzy bryłami, całość została spięta przez przeszklony prostopadłościan. Głównym założeniem projektowym było takie ukształtowanie terenu oraz bryły budynku, aby powstałe wnętrze pomiędzy galerią a teatrem współtworzyło jedną całość, a zarazem nie zamykało optycznie „wąskiej” przestrzeni pomiędzy tymi obiektami. W tym celu parter nowoprojektowanej galerii jest stworzony przez całkowicie otwartą przestrzeń, dzięki czemu ludzie korzystający z atrium nie będą czuli się w nim wizolowani. Projektowany układ ortogonalny galerii narzucił nam pomysł zagospodarowania kształtu wnętrza atrium. Aby nie powielać już tego układu, wprowadzono miękkie, delikatne krawędzie tworzące główny ciąg pieszy wraz z placykami oraz miejscami do siedzenia i wolnymi miejscami do ekspozycji plenerowej. Głównym założeniem bryły, pomijając ideę, jest stworzenie prostej, ortogonalnej formy, która nie będzie konkurowała z dynamiczną dominantą teatru. Nie będzie wprowadzać chaosu w otoczeniu, ale mimo wszystko będzie tworzyć formę sztuki samej w sobie. Projektowany budynek składa się z czterech prostopadłościanów „lewitujących” nad ziemią, otoczonych przeszkloną kostką. W jednej części zlokalizowane są bryły podparte na „tańczących” słupach, natomiast w drugiej części podwieszone są kładki komunikacyjne łączące każdą z brył z klatkami ewakuacyjnymi oraz dźwigami osobowymi i towarowo – osobowymi. Klatki ewakuacyjne oraz dźwigi zlokalizowane są na zewnątrz budynku tak aby nie zakłócały porządku funkcjonalnemu oraz wizualnemu wnętrza.
Dodano: 17/01/2012

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

widok frontowy
Parterowy budynek z garazem dwustanowiskowym wbudowanym zaprojektowany na rzucie prostokąta z przekryciem dachem dwuspadowym. Budynek o prostej,...
Parterowy dom przeznaczony jest dla 4-osobowej rodziny. Połączenie klasycznej formy domu o dwuspadowym dachu z minimalistyczną, bezokapową bryłą, d...

Inne projekty:

widok wewnętrznego pasażu pieszego

Pozostałe projekty

Styczeń 17, 2012
Główną ideą projektu było połączenie starego budynku z nowoprojektowanym w taki sposób aby tworzyły one spójną całość. W tym celu podzielono prosto...
widok od strony ul. Mokronoskiej

Pozostałe projekty

Styczeń 17, 2012
Przedmiotem inwestycji jest budowa budynku produkcyjnego branży spożywczej z powierzchnią biurową, zapleczem socjalnym, budynkiem wielofukcyjnym ze...

Pozostałe projekty

Styczeń 17, 2012
W celu opracowania przeprowadzono analizę maksymalnego wykorzystania potencjału działki przy ścisłym uwzględnieniu lokalizacji w jej centralnej...

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Konkursy

Celem konkursu jest zaprojektowanie i wykonanie muralu o tematyce ekologicznej, spełniającego jednocześnie funkcje edukacyjne. Projekt muralu powinien nawiązywać do szeroko rozumianej ekologii – tr...
Czerwiec 29, 2021
źródło: http://auschwitz.org/muzeum/aktualnosci/konkurs-na-nowa-wystawe-polska-w-miejscu-pamieci,2210.html
Nowa wystawa polska w Miejscu Pamięci Auschwitz zostanie sfinansowana dzięki nadzwyczajnemu wsparciu Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu. Ekspozycja zajmie dwa piętra historyczneg...
Czerwiec 19, 2021