Pozostałe projekty

Styczeń 17, 2012

koncepcja budynku biurowego ul. Dąbrowskiego Wrocław

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Budynki biurowe
Autorzy projektu: pp assadesign , Renata Majchrzak

Galeria



W celu opracowania przeprowadzono analizę maksymalnego wykorzystania potencjału działki przy ścisłym uwzględnieniu lokalizacji w jej centralnej części budynku dawnej drukarni o charakterze zabytkowym, z prostą ceglaną elewacją „wyposażoną” w duże szklenia oraz uwzględnieniu szczegółowo określonych wymagań przyszłego użytkownika obiektu. Wynikiem tego działania było ustalenie założeń wyjściowych dla projektu: zachowanie i odrestaurowanie istniejącego budynku dawnej drukarni z nadaniem nowej funkcji maksymalnie komponującej się pierwotnym układem wewnętrznym; rozbiórka istniejących dysharmonizujących zabudowań o charakterze handlowym i gospodarczym; otoczenie istniejącego budynku nową formą o minimalistycznej architekturze, która przy użyciu detalu architektonicznego stanowić będzie współczesną „ramę” dla historycznej zabudowy odzwierciadlającą szacunek dla zastanej przestrzeni; rozwiązanie problemu komunikacji kołowej w obrębie terenu działki przy założeniu jej samodzielnego funkcjonowania po włączeniu do otaczającego układu dróg publicznych; zaprojektowanie obiektu określającego ład oraz prostotę układu funkcjonalnego; maksymalne wykorzystanie powierzchni działki w celu stworzenia obiektu kubaturowego spełniającego wymagania komercyjne Inwestora. Zaprojektowany budynek pięciokondygnacyjny szczelnie wypełnia powierzchnię działki pozostawiając jedynie po jego obwodzie wolną przestrzeń zapewniającą jednokierunkową obsługę komunikacyjną obiektu. Bryła budynku zaprojektowana w formie prostopadłościennych dwóch filarów „mostu” zawieszonego nad istniejącym budynkiem tworzy nowy kontekst dla otaczającej zabudowy. Szklane elewacje pozbawione detalu architektonicznego zastąpionego ażurowymi nieregularnymi żaluzjami nadaje obiektowi kubaturowemu lekkości i płynności. Ukryte w głębi pełne ściany stanowiące obudowę przeciwpożarową dla zaprojektowanego w tylnym filarze parkingu wielopoziomowego stanowią Istniejące ukształtowanie terenu wykorzystano dla lokalizacji drogi okalającej budynek zapewniającej bezkolizyjną obsługę komunikacyjną dla przyszłych użytkowników zaprojektowanych w obrębie budynku funkcji. Nowoprojektowany obiekt w pełni podporządkowany został funkcji biurowej stanowiącej główne przeznaczenie obiektu. Istniejący budynek podporządkowany został funkcji komercyjnej wspomagającej powierzchnię biurową. Układ funkcjonalny zaprojektowano w oparciu o czytelny rozdział funkcji i ciągów komunikacyjnych. W obrębie przyziemia szklanego frontowego filaru nowej bryły zaprojektowano główne hole osobne dla poszczególnych podstawowych układów funkcjonalnych kompleksu. Odrębność holi zapewnia zachowanie właściwej obsługi obiektu przy dyskretnym funkcjonowaniu powierzchni komercyjnych w obiekcie biurowym, jednocześnie pozwala na pełne wydzielenie czasowe użytkowania powierzchni. Kondygnacje wyższe nowoprojektowanego obiektu zaprojektowano z podporządkowaniem funkcji biurowej z dwoma trzonami komunikacyjnymi z zapleczem sanitarnym zaprojektowanymi w filarach obiektu. Powierzchnie biurowe zaprojektowano z możliwością ich podziału lub najmu wielko powierzchniowego. W istniejącym budynku zaprojektowano niezależnie funkcjonujące powierzchnie komercyjne. W obrębie niskiego parteru częściowo zagłębionego w gruncie zaprojektowano powierzchnię handlową z przeznaczeniem pod samoobsługowy market. Jednoprzestrzenna aranżacja powierzchni przy wymaganym zachowaniu istniejących ścian wewnętrznych i minimalnej ingerencji w ich układ pozwala na swobodną zmianę sposobu użytkowania powierzchni. Dla zapewnienia obsługi komunikacyjnej klientów zaprojektowano w obrębie podziemia tylnego filara parking dostępny z wewnętrznej drogi i funkcjonujący niezależnie od parkingu dla użytkowników biurowych. Na poziomie właściwego parteru zaprojektowano powierzchnię o funkcji gastronomicznej – restaurację dostępną z holu wejściowego nowego obiektu. Dostawy dla powierzchni komercyjnych, jak również obsługę techniczną nowego obiektu [dostawy, renowacje, konserwacje] zaprojektowano w obrębie tylnego trzonu na poziomie właściwego parteru. Kondygnacje nadziemne nowoprojektowanego obiektu zaprojektowano w pełni podporządkowane funkcji biurowej. Uzupełnieniem ich funkcjonowania jest wprowadzenie funkcji komercyjnej w podziemiu frontowego trzonu: zaproponowano lokalizację kawiarni. Wszystkie powierzchnie komercyjne zaprojektowano z założeniem ich swobodnego przekształcania dla zmiany sposobu użytkowania. Dla obsługi parkingowej użytkowników powierzchni biurowych zaprojektowano dwupoziomowy parking nadziemny na poziomie I-go piętra dostępny z rampy zaprojektowanej w tylnym trzonie obiektu. Wprowadzenie windy dla samochodów pozwoli zyskać dodatkowe miejsca parkingowe, ale decyzję o jej wprowadzeniu pozostawiono otwartą.
Dodano: 17/01/2012

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

widok frontowy
Parterowy budynek z garazem dwustanowiskowym wbudowanym zaprojektowany na rzucie prostokąta z przekryciem dachem dwuspadowym. Budynek o prostej,...
Parterowy dom przeznaczony jest dla 4-osobowej rodziny. Połączenie klasycznej formy domu o dwuspadowym dachu z minimalistyczną, bezokapową bryłą, d...

Inne projekty:

widok wewnętrznego pasażu pieszego

Pozostałe projekty

Styczeń 17, 2012
Główną ideą projektu było połączenie starego budynku z nowoprojektowanym w taki sposób aby tworzyły one spójną całość. W tym celu podzielono prosto...
widok od strony ul. Mokronoskiej

Pozostałe projekty

Styczeń 17, 2012
Przedmiotem inwestycji jest budowa budynku produkcyjnego branży spożywczej z powierzchnią biurową, zapleczem socjalnym, budynkiem wielofukcyjnym ze...

Pozostałe projekty

Styczeń 17, 2012
W celu opracowania przeprowadzono analizę maksymalnego wykorzystania potencjału działki przy ścisłym uwzględnieniu lokalizacji w jej centralnej...

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Siedziba Arpex to budynek hybrydowy, który łączy w sobie przestrzenie magazynowe i biura administ...
Styczeń 12, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Materiały budowlane

Folie Grzewcze ELEKTRA WoodTec2™ są gotowymi do układania elementami grzejnymi. Składają się z u...
Kwiecień 7, 2021
PRO-VENT MISTRAL
Centrale rekuperacyjne PRO-VENT MISTRAL to urządzenia nawiewno-wywiewne z wysokosprawnym odzyski...
Kwiecień 1, 2021

Konkursy

Konkurs jest skierowany do posiadaczy obiektów nieruchomych wpisanych do rejestru zabytków i znajdujących się na terenie województwa mazowieckiego, przy których przeprowadzono prace konserwatorskie...
Maj 10, 2021
Celem konkursu jest promocja realizacji urbanistycznych i architektonicznych kształtujących wysokiej jakości przestrzeń publiczną, wzmacniających odporność na zmiany klimatu i poprawiających jakość...
Maj 10, 2021