Polska i Świat

Marzec 18, 2009

NOSPR

NOSPR, Konior Studio
NOSPR, Konior Studio

Jednym z najważniejszych celów w projekcie było poszukiwanie unikalnej przestrzeni zarówno w aspekcie miejskim jak i wzajemnych relacji w przestrzeni dla muzyki, muzyków i melomanów.

Ten ważny i prestiżowy dla miasta gmach zawiera unikalną salą koncertową o szczególnych walorach akustycznych, przestrzenie do pracy i odpoczynku dla muzyków związanych na stałe bądź współpracujących z NOSPR, małą salę koncertową oraz wszelkie inne funkcje przewidziane programem użytkowym. Przyjęto zasadę współdziałania dwóch przestrzeni i jednocześnie dwóch brył. Wielka sala koncertowa jest sercem kreowanej przestrzeni. Świat muzyków jest pierścieniem, ramą wokół sali koncertowej. Pomiędzy tymi światami, bryłami znajduje się trzecia przestrzeń: świat gości i melomanów.

Wielka sala koncertowa
Przyjęto rozwiązanie dające optymalną akustykę sali dla spełnienia szczególnych wymogów akustycznych zapisanych w warunkach konkursowych z możliwością dostrajania walorów pogłosowych. Pierwotnie więc ustalono kształt sali koncertowej, która w sposób optymalny będzie odpowiedzią na wytyczne akustyczne zawarte w warunkach konkursowych.

Sala z wymaganą ilością miejsc siedzących oraz sceną z mechaniką aranżacji posiada widownię rozmieszczoną na parterze oraz czterech balkonach. Przewidziano lożę VIP wraz z osobnym wejściem i właściwym zapleczem. Wszystkie poziomy sali koncertowej obsługiwane są poprzez pomosty z reprezentacyjnymi schodami, rampami i windami z atrium oraz niezależną ewakuacją do oddzielnych stref lub na zewnątrz budynku.

NOSPR; Konior Studio

 

Mała sala koncertowa
Zgodnie z wymogami konkursowymi sale są połączone wspólnym zapleczem kulisów, magazynów i obsługi technicznej i studia nagrań. Wygodny i połączony poprzez magazyn z oboma salami koncertowymi podjazd dla TIR- ów umożliwia sprawną i wygodną obsługę dostaw instrumentów.

NOSPR; Konior Studio

Przestrzeń muzyków
Wszystkie funkcje przewidziane programem – garderoby muzyków NOSPR i muzyków gościnnych, część administracyjna, biblioteka z czytelnią, część odnowy biologicznej, apartamenty, bufet z zapleczem, rozmieszczono na trzech, kolejnych kondygnacjach wychodzą na przeszklony korytarz, skąd zawsze widoczna jest sala koncertowa – miejsce, w którym realizuje się cel zarówno muzyków jak i melomanów. Poszczególne funkcje są dostępne zarówno z przestrzeni atrium jak również parkingu podziemnego i osobnego wejścia. Dodatkowo przewidziano taras zewnętrzny na poziomie +1.

Atrium
to wnętrze ma być miejscem integracji, wielowątkową, unikalną przestrzenią pomiędzy światem muzyki (wokół sala koncertowa) a światem muzyków (okalający pierścień z funkcjami dla pracowników. Atrium jest widoczne i dostępne od strony ulicy Olimpijskiej poprzez spektakularną, szeroką niemal na całą elewację szczelinę, która stanowi główne wejście do gmachu. Dostępne przez szklany strop światło słoneczne stwarza wyjątkowyklimat i równomierne doświetlenie całej reprezentacyjnej przestrzeni wokół wielkiej sali
koncertowej. Sekwencje schodów, ramp i pochylni dla osiągnięcia różnych poziomów widowni pozwalają na ciekawe perspektywy wglądu w przestrzeń atrium. Osobne atrium dla muzyków oddzielono szklaną ścianą od atrium głównego.

NOSPR; Konior Studio

Architektura budynku

Nowa siedziba NOSPR stanowi integralną całość wraz z Ogrodem Sztuk tworząc wpisany w ukształtowanie terenu kwartał. Krawędzie kwartału od strony płn. i zachodniej stanowią jednocześnie elewacje budynku. Ich charakterystyczne elewacje, szczególnie płd-zach. narożnik budynku swym kształtem i perforacją nawiązuje do otwieranej książki z nutami. Biały beton lub jasny piaskowiec jako materiał elewacyjny będzie zauważalnym w sylwecie miasta akcentem. Od frontu budynku zaprojektowano głęboki, przeszklony podcień wejściowy zapewniający wgląd do wnętrza atrium. Drugi podcień od strony północnej oprócz wglądu do atrium stanowi zewnętrzną powierzchnie ogródka i wejście do restauracji.

Źródło: Konior Studio

Tagi: architektura sala koncertowa

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Siedziba Arpex to budynek hybrydowy, który łączy w sobie przestrzenie magazynowe i biura administ...
Styczeń 12, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Materiały budowlane

Folie Grzewcze ELEKTRA WoodTec2™ są gotowymi do układania elementami grzejnymi. Składają się z u...
Kwiecień 7, 2021
PRO-VENT MISTRAL
Centrale rekuperacyjne PRO-VENT MISTRAL to urządzenia nawiewno-wywiewne z wysokosprawnym odzyski...
Kwiecień 1, 2021

Konkursy

The 2021 session of the Geneva Prize aims to encourage innovative architectural approaches and reward bold projects. On a free program, all types of projects are eligible: built, under construction...
Maj 12, 2021
Konkurs jest skierowany do posiadaczy obiektów nieruchomych wpisanych do rejestru zabytków i znajdujących się na terenie województwa mazowieckiego, przy których przeprowadzono prace konserwatorskie...
Maj 10, 2021